Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gevolgen van de oorlog in Oekraïne:

Moldavische appeltelers lonken naar EU als vervanger voor Russische markt

Door de oorlog in Oekraïne is de handelsroute tussen Moldavië en Rusland afgesneden, wat betekent dat Moldavische appeltelers zich op nieuwe markten richten.

Sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen, is de export naar het oosten feitelijk geblokkeerd, een ontwikkeling die ernstige gevolgen heeft gehad voor de Moldavische appeltelers. De telers in Moldavië oogsten jaarlijks gemiddeld ongeveer 450.000 ton appelen en exporteren 250.000 ton (een handel ter waarde van ongeveer 105 miljoen euro per jaar).

Volgens de officiële statistieken bedroeg de oogst vorig jaar 650.000 ton appelen, waarmee 2021 voor Moldavië het beste oogstjaar is voor appelen sinds het land in 1991 onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie.

Bovendien is het niet alleen de export die een probleem vormt: lokale appeltelers hebben ook moeite om uit Rusland geïmporteerde meststoffen te betalen, waarbij deskundigen schatten dat de prijzen sinds het begin van de oorlog bijna zijn verdrievoudigd.

Bron: theparliamentmagazine.eu

Publicatiedatum: