Eddy Kreukniet, Exsa Europe:

"Hopelijk houdt de late start van het Egyptische druivenseizoen de clash met India beperkt"

Tholen - Bij Exsa Europe is het Egyptische druivenseizoen van start gegaan. "Door een koud voorjaar starten we tien dagen later, maar daardoor verwachten we wel een kwalitatief goed seizoen. De volumes in Egypte zien er veelbelovend uit. Men verwacht een 10-15% hogere productie dan vorig jaar, al valt het altijd weer te bezien of dit daadwerkelijk gaat lukken", constateert Eddy Kreukniet, die afgelopen week de teelt in Egypte bezocht.


Eddy Kreukniet (links) en Jan Willem Arts op bezoek bij de Egyptische teelt

Hoewel het overzeese druivenaanbod inmiddels wel opdroogt, is de markt nog zeker niet leeg. "Chili is lang doorgegaan met het sturen van rode druiven. Met name de rode pitloze druiven zijn er significant meer binnengekomen dan vorig jaar. Nu loopt de verkoop hiervan de afgelopen tien dagen prima, dus we kunnen spreken van een normale overgang bij de rode druiven", vertelt Eddy.

Dat geldt niet voor de witte druiven. "Het seizoen vanuit India is totaal anders gelopen dan verwacht. Door de Russische invasie in Oekraïne is er toch veel meer fruit dan gepland op de Europese markt terecht- gekomen. De laatste maand zijn er 500 containers meer gestuurd en dat is echt heel veel. Hierdoor is de markt zwaar onder druk komen te staan en daar plukken we tot vandaag de wrange vruchten van.""Een geluk bij een ongeluk is dat Egypte later start, zodat de clash niet al te groot is. Ook de Europese druiven lijken allemaal wat later te arriveren. Dat betekent overigens nog niet dat de markt gezond is en de markt laat het momenteel niet toe om 16-17 euro te vragen voor witte of rode druiven, daarvoor is de markt niet leeg genoeg. We zullen dan ook op een realistisch prijsniveau starten", vervolgt Eddy.

Omdat het seizoen later van start gaat, verwacht hij tot de eerste week van augustus Egyptische druiven te voeren. Ook het rassenaanbod in Egypte ziet Eddy steeds breder worden. "Dit jaar ontvangen we al een grotere productie van de IFG-variëteiten zoals Sweet Globe en Sweet Celebration en een kleiner volume Sweet Sapphire. Maar ook SunWorld heeft inmiddels licenties afgegeven aan een aantal Egyptische leveranciers. Daar verwacht ik dit jaar nog geen oogst van, maar het geeft wel aan dat Egypte snel groeit in haar druivenassortiment en dat is goed nieuws voor de Britse, Europese en Aziatische markt."

Wel liggen de kosten op een hoog niveau. "Egypte verstuurt vrij veel druiven naar de havens van Koper en Ravenna. Juist op die twee lijnen zijn de kosten enorm gestegen, met wel 50%, wat op een korte reis van drie à vier dagen enorm hoog is. Daarnaast is ook het transport over de weg nog duurder geworden en heeft Egypte net als de andere teeltlanden last van de stijgende kosten van mensen, middelen en energie. Voor fertilizers spreek je zelfs over een kostenstijging van 100%. Dit geeft veel druk op de keten qua prijsvorming en dat maakt het ook nu tot een uitdagend seizoen", besluit Eddy.

Voor meer informatie:
Eddy Kreukniet
Exsa Europe
Tel: +31 88 735 0003
Mob: +31 620 25 78 11
info@exsaeurope.com   
www.exsaeurope.com  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven