Christoph Hövelkamp, directeur van ELO

"Prijsontwikkeling bij bloemkool volatieler dan bij andere groenten"

De bloemkooloogst in Noord-Duitsland is dit jaar in week 21 begonnen en uiterlijk in week 22 zullen er stabiele hoeveelheden voor de retail ter beschikking staan, deelt Christoph Hövelkamp, directeur van  Erzeugergroßmarkt Langförden-Oldenburg uit Vechta, ons mee. "We nemen de bloemkool uit onze regio af, binnen een straal van circa 40 km van onze locatie. De kwaliteit is zeer goed, want de bloemkool heeft gelukkig nog voldoende natuurlijke neerslag gekregen", aldus Christoph.


Het verkoopteam en directeur Christoph Hövelkamp (voorste rij, derde van links). Foto: ELO

Verkoop in heel Duitsland en Europa
"Van het oosten tot het westen, van het noorden tot het zuiden: we leveren in vrijwel heel het land aan de gehele Duitse retail. Als de beschikbare hoeveelheid het toelaat, exporteren we de bloemkool ook naar landen als Italië, naar Zuid- en Oost-Europa en naar Scandinavië. Bij de levering richten we ons op wat onze klanten willen, bijvoorbeeld per zes of acht stuks verpakt en met de gewenste etiketten", zegt Christoph. 

Momenteel rekent hij op voldoende tot een tevredenstellend aanbod. Daarbij zal er sprake zijn van een topkwaliteit. Het seizoen duurt nog tot in november. Ook de vraag is goed: "De mensen zitten echt al te wachten op Duitse bloemkool. Het aanbod van onze collega's uit de Pfalz zal zeker al vroeger op de markt gekomen zijn. Geografisch gezien beginnen we in het noorden altijd wat later." Het Duitse bloemkoolseizoen levert voldoende bloemkool voor de Duitse markt, waardoor er gedurende het seizoen ook geen import uit het buitenland nodig is.

Prijzen die het voortbestaan bedreigen
Wat de prijzen betreft komen de plaatselijke groententelers echter steeds meer onder druk te staan. "In het algemeen is het een probleem dat het groentenseizoen, over het gehele assortiment gezien, met teleurstellende prijzen van start gaat. Dat is bijzonder pijnlijk, omdat de kosten duidelijk zijn gestegen en prijzen nauwelijks verhoogd konden worden. Het moet binnen afzienbare tijd beter worden, omdat we nu prijzen hebben waarvoor afgelopen jaar al nauwelijks winstgevend geteeld kon worden", stelt Christoph vast. "Dat hangt natuurlijk ook van de markt af, maar dat neemt niet weg dat de prijzen omhoog moeten, want anders komen we hier allemaal in existentiële problemen."

Volatielere prijzen bij bloemkool
"We zullen gedurende het seizoen zeker niet altijd hetzelfde hoge niveau aan kunnen bieden, dat verklaart natuurlijk ook de volatiele prijzen. Bij bloemkool is de prijsontwikkeling echter volatieler dan bij andere groentensoorten in het assortiment." Los daarvan stelt Christoph vast dat er sprake is van een bepaalde diversificatie van het groentenassortiment en dat er voor het eerst serieuze kansen voor nieuwe producten bestaan. "We zien dat de retail zeer geïnteresseerd is in alternatieven en innovatieve producten", concludeert hij.

Voor meer informatie:
Christoph Hövelkamp
Erzeugergroßmarkt Langförden-eG
Mittelwand 17
49377 Vechta-Langförden, Duitsland
Tel: +49 4447 9620 200
c.hoevelkamp@elo-online.de 
www.elo-online.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven