Juan Carlos López Nicklaus, GojiVital (Spanje):

"Vooralsnog heeft niemand in Europa zoveel ervaring in de teelt van gojibessen als wij"

In de Spaanse provincie Huelva bevindt zich het zwaartepunt van de Europese zachtfruitteelt. Je kan er zelfs gojibessen vinden, ook wel wolfsbessen of boksdoornbessen genoemd, een fruitsoort die oorspronkelijk uit Azië komt en eigenschappen heeft van een superfood.

"In 2009 zag ik voor het eerst een gojibes", zegt Juan Carlos López Nicklaus van GojiVital, een bedrijf uit Huelva. "Nadat ik wat had zitten lezen over het fruit, overigens een van de gezondste ter wereld, ging ik de teelt uittesten in Almonte, een dorp in Huelva, naar waar ik in 2007 verhuisd was vanuit Duitsland. In 2011 richtte ik vervolgens samen met twee partners het bedrijf GojiVital op."

"In die tijd hadden we de grootste gojibessenaanplant van heel Europa. Er waren in die tijd ook een paar bedrijven in Duitsland, waar ik de planten kocht voor ons areaal van 10 hectare groot. Gojibessen stonden alleen bekend als gedroogd fruit, dat bijna uitsluitend uit China kwam, maar wij besloten het fruit vers af te zetten. In dat segment hadden we helemaal geen concurrentie. We verwerken de bessen ook in sap."

"Het was een moeilijke start omdat niemand het fruit kende en wij zowel de teelt als de afzet voor onze rekening namen. Uiteindelijk konden we onze gojibessen verkopen in de grootste supermarkt in Duitsland, waar we een heuse promotiecampagne opstartten met stands om het fruit bekend te maken bij het brede publiek. We verwerkten de bessen ook in recepten waar de consumenten in de winkels van konden proeven."

"In 2017-18 zijn we onze Goji-plantenkwekerij gestart in Almonte en besloten we de teelt zelf te verplaatsen naar andere percelen in het Middellandse Zeegebied. Het fruit werd vooral verwerkt in sap. In 2020, toen corona uitbrak, zagen we ons genoodzaakt het project stil te leggen."

"De afgelopen twee jaar waren erg moeilijk, maar nu beginnen we er weer aan", vertelt Juan Carlos. "We hebben het voordeel dat we al aardig wat ervaring hebben opgebouwd. Toen we met gojibessen begonnen, wist niemand iets over de teelt. We hebben alles zelf moeten leren en gaandeweg ontdekt. Ik denk zelfs dat niemand in Europa zoveel ervaring heeft opgebouwd als wij."

Deze exclusiviteit in de knowhow van de teelt van een nicheproduct is een groot voordeel in een sector die momenteel steunt op import uit Azië, met alle bijbehorende logistieke complicaties en het gebruik van werkzame stoffen.

"We willen dat alle gojibessenaanplanten slagen, dus delen we onze ervaring met beginnende telers. We zijn nu weer van start gegaan en tegen het einde van het jaar zullen we planten beschikbaar hebben voor verkoop."

"Volgend jaar zullen we weer grotere hoeveelheden oogsten en dan gaan we opnieuw sap produceren met het ras waarmee we zijn begonnen en dat opbrengsten heeft tot 9 kilo fruit per struik. Gezien de antioxiderende eigenschappen van het fruit ontwikkelen we ook samen met een Duits laboratorium een crème."

"Bovendien zullen we binnenkort de eerste bessen hebben van een nieuwe, nog kleine aanplant in Córdoba. We testen er een ras dat veel zoeter is en dus een betere smaak heeft voor verse consumptie. Een koper heeft al verregaande interesse getoond in deze nieuwe teelt."

Voor meer informatie:
GojiVital
C / San Bartolome, 70
21730 Almonte (Spanje)
Tel: +34 608 679 435
info@gojivital.com
www.gojivital.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven