Tot nu toe 20-25% minder steenfruit in Murcia

"Gebrek aan begrip supermarkten voor kostenstijging"

De oogst van steenfruit in de regio Murcia ligt tot nu toe tussen de 20 en 25% lager dan vorig jaar. Volgens de Vereniging van Telers en Exporteurs van Fruit, Druiven en Andere Tuinbouwproducten (Apoexpa) zal de opbrengstdaling minder groot zijn voor de middellate en late rassen in Murcia.

"De vele regendagen aan het einde van de winter en het begin van de lente heeft over het algemeen een impact op de kwaliteit van het fruit. Er zijn overwegend kleine maten en een deel van het fruit is niet geschikt voor de markt", zegt Joaquín Gómez, voorzitter van Apoexpa.

Er zijn minder nectarines, perziken en paraguayo’s dan vorig jaar, maar het hardst getroffen product is abrikoos. De oogstdaling in Murcia, het belangrijkste abrikozengebied in Spanje, wordt op ongeveer 40% geraamd.

De lagere aanvoer vanuit Murcia, die momenteel wordt aangevuld met de opbrengst van Extremadura, en de vraag, die sinds het seizoensbegin door het mooie weer goed is in de bestemmingslanden, leiden momenteel tot hoge prijzen voor het steenfruit.

"Toch is de sector verrast door het gebrek aan begrip van de supermarktketens wat betreft de enorme kostenstijging. De kopers willen de sterke stijging van de productie-, verpakkings- en transportkosten waarmee we worden geconfronteerd niet doorberekenen. Als de prijzen voorlopig acceptabel zijn, is dat alleen omdat er minder fruitaanbod is. Maar de winstmarges zijn krap, omdat het gebrek aan productie niet wordt gecompenseerd door de verkoopprijzen."

De regio Murcia zal de aanvoer van steenfruit in Europa domineren tot half juni, wanneer ook Frankrijk, Italië en andere landen van het Middellandse Zeegebied behoorlijke volumes beginnen te oogsten. Want daar wordt een normale oogst verwacht. Anderzijds zal het fruit uit Murcia niet concurreren met de aanvoer uit de Noord-Spaanse fruitregio’s Lleida en Aragón, aangezien de teelt aldaar sterk geleden heeft onder de voorjaarsvorst.

De telers uit Murcia verwachten het seizoen in de maand juni met goede volumes af te sluiten, aangezien de oogstkalender met ongeveer een week is opgeschoven. Europa is de belangrijkste markt voor het steenfruit uit Murcia. Export naar overzeese gebieden brengt dit jaar te veel risico's met zich mee vanwege de langer dan gebruikelijke transittijden en de hoge containertarieven.

Voor meer informatie: www.apoexpa.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven