Nico Veldhoen, Staay Food Group:

"Komende maanden blijft er een vraagmarkt voor zowel steenfruit als meloenen”

Tholen - "Zo heb ik het nog niet eerder meegemaakt", aldus Nico Veldhoen van Staay Food Group wanneer we hem vragen naar de huidige situatie op de steenfruitmarkt. "Niet alleen de vorstschade, maar ook de gevolgen van de regen gaan de komende weken hun tol eisen. Wij hopen aan een volume van 50% te komen, maar de waarheid weten we pas als het fruit binnen is en eerder niet."

"Momenteel zitten we volop in het seizoen vanuit Sevilla en Murcia.
Sevilla heeft afgelopen week last gehad van de hitte, maar lijkt daar redelijk overheen gekomen te zijn. Straks vallen we echter terug op de nog resterende (kleinere) volumes uit Murcia en uit het nieuwe gebied Badajoz. Een relatief klein gebied waar ook nog eens aanzienlijk minder product vandaan gaat komen. Vanuit Murcia verwachten wij van nectarines en perziken nu een oogstpercentage van zo'n 50%. Voor nectarine zullen met name week 23 en 24 lastig worden.

"Kijken we naar Lerida, waar we het steenfruitseizoen afsluiten, dan ziet het er nog slechter uit. Daar verwachten we een productie tussen de 0 en 50%. Hier zijn lokaal de verschillen erg groot; daar waar het -6ºC is geweest dit voorjaar, komt helemaal geen productie vandaan. Waar dit niet het geval was, valt het mee, maar hoe dan ook hebben de perziken, nectarines én de abrikozen hier een opdoffer gehad. De paraguayo's lijken op dit moment de minst geraakte steenfruitsoort te zijn", aldus Nico.

Meloenen: 15% aanplant
"Zes weken regen hebben in Murcia hun tol geëist. Daarnaast is er (door de vele regen) slechts 15% van het meloenenareaal aangeplant voor oogst tot week 27. Tot die tijd zullen er nauwelijks Galia, gele en Cantaloupe-meloenen uit Murcia komen. Dat hebben we nog niet eerder zo meegemaakt. Watermeloenen zijn er relatief meer, omdat men die wel redelijk heeft kunnen planten. De grondsoorten van deze meloen zijn meer zanderig. Hierdoor is ongeveer 70% van het areaal aangeplant en daar is mee te leven. Momenteel komen er uit Almeria echter ook zeer weinig watermeloenen. Veel meloenen zijn door de regen verloren gegaan of kwalitatief niet goed. De teelt van Galia in Almeria is eigenlijk geen issue meer. Na week 27 moet de situatie wel beter gaan worden."

"Al met al lijkt het een duur jaar te worden. De vraag is supergoed, maar dat is vaak als er weinig product beschikbaar is. Door alle tekorten is de hele markt uit zijn verband gerukt en het zal zoals het er nu uitziet tot het einde van het seizoen een uitdaging blijven om aan de vraag te voldoen. De komende weken zal er dan hoe dan ook nog wel een vraagmarkt blijven. Zowel in steenfruit als meloenen stellen wij alles in het werk zoveel mogelijk product te kunnen verladen. Voor onze vaste programma’s verwachten wij gedurende het seizoen in elk geval voldoende product beschikbaar te hebben."

Voor meer informatie:
Nico Veldhoen
Staay Food Group
+31 (0)180 679 142
Nico.Veldhoen@staay.nl   
www.staayfoodgroup.nl   


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven