Goede afzet Costa Ricaanse ananas op wereldmarkten

De afzet van ready-to-eat Golden-ananas uit Costa Rica verloopt vlot in heel Europa, de VS en markten in het Middellandse Zeegebied. "De afgelopen vijf maanden waren de prijzen stabiel en zeer goed op de spotmarkt, met name in het Middellandse Zeegebied," zegt José Carlos Chaves, die verantwoordelijk is voor de verkoop bij de Costa Ricaanse ananasteler en -exporteur Tropicales del Valle. 

"De eerste maanden van het jaar waren zeer goed. Nu in Europa de zomer in aantocht is, verwachten we een lichte daling van de ananasprijzen. De afgelopen weken bleef de ananasmarkt echter stabiel vanwege de hoge prijzen van lokaal product. Dit betekent dat de spotmarkt goed is, en dan vooral in Spanje en Italië. In het noorden van Europa, Nederland en omliggende landen was er de voorbije weken weliswaar sprake van enige prijsschommelingen, maar bleven de aantallen stabiel. De markt in de VS is totaal anders, maar is momenteel ook stabiel," aldus Chaves. 

Hij legt uit waarom de ananasprijzen stabiel blijven. "De aanvoer is beperkt vanwege de lage beschikbaarheid van vrachtruimte, terwijl de vraag constant is gebleven. Dit heeft tot nu toe bijgedragen aan een stabiel prijsniveau. Het is een logische economische ontwikkeling, zelfs nu er lokaal zomerfruit, zoals steenfruit en aardbeien, op de markt komt. We hebben markten met lagere en hogere prijzen. Ondanks dat de markt de laatste weken wat trager was, is de afzet stabiel. Het is een gunstige periode voor importeurs, zeker voor degenen die een kwaliteitsproduct kunnen leveren."

Tropicales del Valle, dat over een eigen teeltareaal van 1.400 hectare beschikt, behoort tot de grootste ananastelers en exporteurs in Costa Rica. Het bedrijf exporteert wekelijks ongeveer 120 containers per zee- of luchtvracht en verlaadt jaarlijks 10 mln kartons ananas.

"We verzenden wekelijks een groot aantal ready-to-eat ananas per luchtvracht naar Europa en het Midden-Oosten. De transittijd is dan kort. Bij zeevrachtverlading bedraagt de transittijd naar bijvoorbeeld Spanje 10 tot 12 dagen, waardoor het fruit de markt in optimale conditie bereikt. We werken nog op de traditionele manier, van de oogst tot aan het verpakken. Hierdoor kunnen wij 12 maanden per jaar ananas van de beste kwaliteit exporteren. Dit heeft op zijn beurt bijgedragen aan onze consolidering op nichemarkten, in het bijzonder in het Middellandse Zeegebied," legt Chaves uit. 

De Golden-ananas heeft een intense kleuring en is zoeter van smaak  dan gewone ananasrassen. "Onze ananas is niet groen aan de buitenkant, maar geel van binnen en buiten, ready-to-eat en heeft een hoge Brix. Het is een specialiteit uit Costa Rica en wordt als delicatesse beschouwd. Het fruit rijpt natuurlijk. Wij oogsten, verpakken en verladen het per lucht- en zeevracht. Dit is waar we goed in zijn. De tijd tussen het moment van oogsten en de luchtvrachtverzending bedraagt ongeveer drie dagen, afhankelijk van de bestemming," voegt Chaves eraan toe. 

Hij vertelt dat het een moeilijk jaar is geweest voor Tropicales del Valle vanwege de hoge prijzen voor grondstoffen, gewasbeschermings-middelen en transport en de logistieke vertragingen. "Het was een lastig jaar vanwege alle kostenstijgingen, en dan vooral van de vrachttarieven, en de vele vertragingen. We werken met een vers product dat haar bestemming in goede staat dient te bereiken, waardoor de consument het ook nog even kan bewaren. We slagen er tot nu toe goed in om met de prijsstijgingen en vertragingen om te gaan. We behoren nog altijd tot de grootste bedrijven en we zijn goed gepositioneerd op internationale markten, in het bijzonder in Europa," zegt Chaves tot besluit. 

Voor meer informatie: 
Jose Carlos Chaves
Tropicales del Valle
+506 2239 9696
jcchaves@tropicalesdelvalle.com 
www.tropicalesdelvalle.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven