"Hoge energieprijs dwingt retailers te zoeken naar manieren om verbruik te verminderen"

De totale AGF-toeleveringsketen staat onder druk vanwege de alsmaar stijgende energieprijzen en de hoge productie- en arbeidskosten. Daarnaast is voedselverspilling al geruime tijd een onderwerp van discussie. Kan technologie retailers helpen de consument een nog verser product aan te bieden en tegelijk hun kosten verminderen? 

IMS Evolve houdt zich al 20 jaar bezig met de integratie van baanbrekende IoT-oplossingen in koelfaciliteiten in winkels en de toeleveringsketen. "Het bij de juiste temperatuur bewaren van AGF is een grote kostenpost voor retailers. Bij IMS Evolve bieden we systemen aan waarmee koelsystemen realtime kunnen worden gemonitord en bediend, wat garandeert dat deze compliant zijn, optimaal functioneren en die daarnaast alle externe factoren omvatten, zoals weersomstandigheden, voorraadniveaus en energieverbruik, terwijl de focus steeds op de kwaliteit ligt," legt Jason Kay uit, CCO van IMS Evolve. 

"Onze technologie kan niet alleen automatisch ingrijpen en corrigerende maatregelen nemen wanneer machines falen, maar zorgt er ook voor dat de juiste mensen realtime een notificatie ontvangen, mocht menselijk ingrijpen toch noodzakelijk zijn."

Retailers hanteren doorgaans één koelbeleid voor AGF, vlees en diepgevroren producten, hetgeen leidt tot veel overbodige koeling. Jason legt uit dat er om maximale efficiëntie te bereiken tot wel 17 verschillende potentiële koelniveaus zouden kunnen worden benut, waarbij uitsluitend de producten waarvoor dat noodzakelijk is bij de juiste temperaturen worden gekoeld. 

"Overmatige koelen kan verse AGF uitdrogen, waardoor de houdbaarheid afneemt en de interne en externe kwaliteit in gevaar komt. Daarnaast kost het onnodig veel energie. Er wordt veel druk op de voedselketen uitgeoefend om voedselverspilling en productverlies te beperken en de hoge energieprijs dwingt mensen te zoeken naar manieren om het verbruik te verminderen met behoud van productkwaliteit."

Voedselbewaring vormt een forse kostenpost voor retailers en het komende jaar zullen de energieprijzen mogelijk met 200% - 300% stijgen. In samenwerking met een grote Britse retailketen introduceerde IMS Evolve 7 koelniveaus, waarmee 100.000 graden aan overmatige koeling per jaar kunnen worden bespaard. 

"De coronapandemie was een periode van ernstige verstoringen, maar nu keren we terug naar de normale situatie en richten we ons met hernieuwde kracht op het reduceren van de operationele kosten binnen de toeleveringsketen. De systemen die gebruikt worden voor het koelen zijn vaak verouderd. Nieuwe technologie kan worden toegepast om deze te vernieuwen, waardoor retailers sneller kunnen schakelen en hun focus naar digitale innovatie kunnen verleggen."

De vraag die telkens weer terugkomt is wat het rendement op de investering(ROI) van deze nieuwe technologie is.

"Bij een agnostische benadering hoeven niet alle koelcellen en vriezers te worden vervangen voor de implementatie van deze technologie. De technologie is zodanig dat het boven alle bestaande machines, oud of nieuw, staat en onbewerkte gegevens verzamelt. Ook kunnen verschillende systemen aan elkaar gekoppeld worden, bijvoorbeeld voor weersgegevens, onderhoudsmanagement of stroomverbruik in piekperiodes. ect."

"We houden een ROI van één jaar aan, hoewel deze in sommige situaties slechts enkele weken bedraagt. We kijken altijd naar het bedrijfsmodel van een onderneming en bepalen aan de hand daarvan de best mogelijke strategie, waarbij we nauw samenwerken om de doelstellingen van de onderneming te realiseren."

Hoewel IMS Evolve in het verleden vooral met retailers heeft gewerkt, kan deze technologie ook bij kleine bedrijven worden geïmplementeerd om deze energiezuiniger te maken. De oplossingen zijn eveneens toepasbaar in koelhuizen en magazijnen, waar de gegevensverzameling kan worden benut om compliance aantoonbaar te maken en toekomstige investeringen veilig te stellen.

Voor meer informatie: 
Max Simmons
IMS Evolve
+44 7841 905 213
max.simmons@tuvapartners.com
www.ims-evolve.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven