Controversiële veranderingen in koudebehandeling overzees citrus doorgezet

Een buitengewone zitting van het Permanent Fytosanitair Comité van de Europese Unie (SCoPAFF) heeft vorige week wijzigingen goedgekeurd in de koudebehandeling voor sinaasappelen die worden geïmporteerd uit derde landen waar de Afrikaanse fruitmot (Thaumatotibia leucotreta) aanwezig is, zo meldt de Spaanse interprofessionele organisatie Intercitrus. De maatregel treft vooral Zuid-Afrika en Zimbabwe.

De Zuid-Afrikaanse Vereniging van Citrustelers geeft vooralsnog geen commentaar op deze berichten.

De Spaanse minister van Landbouw, Luis Planas, noemde het vorige week in een tweet een "grote stap voorwaarts voor onze telers", waarbij hij de Europese Commissie bedankte voor hun werk.

Eerder werd gemeld dat Spanje zijn ongenoegen uitsprak over het feit dat de maatregel op vrijdag 21 mei nog niet was goedgekeurd. Minister Planas drong er daarna persoonlijk op aan dat de Europese Unie onverwijld een besluit zou nemen over de kwestie.

"Het besluit zal met spoed worden behandeld, zodat het voor eind juni in werking treedt", vervolgt Intercitrus.

De Zuid-Afrikaanse citrussector had de voorgestelde maatregelen krachtig aangevochten en de wetenschappelijke gronden van een strenger koudeprotocol in twijfel getrokken. Ze beweert ook dat koudebehandeling schadelijk zou zijn voor de fruitkwaliteit.

De Zuid-Afrikaanse sector voerde herhaaldelijk aan dat het eigen uitgebreide beheersysteem voor Afrikaanse fruitmot (FMS), van de boomgaard tot de verlading, effectief is gebleken in de risicobeheersing van de plaag die in 2018 een quarantaineplaag werd.

Zuid-Afrika betoogt dat een deel van de onderscheppingen van vorig jaar op de 800.000 ton citrus die naar de EU is gestuurd, te maken had met de verstoring in de koudeketen als gevolg van de rellen in het land in de maand juli. Het onderzoek naar de plaag en de systeembenadering blijven evenwel overeind staan, zo beweert de Zuid-Afrikaanse sector.

Volgend jaar twee opties volgens Spaanse beroepsorganisatie
Volgens Intercitrus eist de Europese Commissie een voorkoeling op 5 graden in de vertrekhaven en een behandeling in transit tussen -1 en 2 graden gedurende 25 dagen.

"In 2023 zijn er twee opties: een koudebehandeling tussen -1 en 0 graden gedurende 16 dagen of tussen -1 en 2 graden gedurende 20 dagen."

In beide gevallen zouden sinaasappelen voor export naar de EU moeten voorgekoeld worden op respectievelijk 0 graden en 2 graden, stelt de organisatie.

Het huidige protocol voor Zuid-Afrikaanse sinaasappelen is een 24-dagensysteem op basis van continue monitoring van de Afrikaanse fruitmotlarven in de boomgaard en het pakstation. De systeembenadering zoals momenteel geïmplementeerd biedt volgens Zuid-Afrika meer dan voldoende garanties.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven