Steenfruitseizoen van start in Spaanse Extremadura

"Het wordt moeilijk de kostenstijging door te rekenen in een commodity als pruimen"

De steenfruitoogst is in de Spaanse provincie Badajoz met een paar dagen vertraging van start gegaan. De eerste perziken, nectarines en abrikozen zijn al geplukt, zij het nog in onbeduidende hoeveelheden. Deze week is het de beurt aan de pruimen, het belangrijkste product binnen het steenfruitassortiment in Badajoz.

"Vanaf deze week hebben we al iets grotere volumes beschikbaar", zegt José Aurelio García, manager van telersvereniging Explum. "De oogst van de eerste pruimen, ons hoofdproduct, start deze week met enkele minder belangrijke rassen en het zal pas in de tweede week van juni zijn dat we behoorlijke hoeveelheden Black Splendor beschikbaar hebben. Dan begint ook de vraag te stijgen."

De teler en handelaar voorziet een normale opbrengst dit jaar, zonder overproductie. Alleen van gele pruimen, en met name van het Golden Globe ras, zal er minder product op de markt komen.

"Vergeleken met andere Spaanse teeltgebieden heeft Extremadura geen last gehad van vorst of hagel. Onze oogst valt nu samen met die van Murcia, dat steeds langer aanwezig is op de markt. Maar van een overlap met Lleida en Aragón zal er dit jaar geen sprake zijn, aangezien die gebieden ongeveer 70% van hun oogst door vorst hebben verloren", vertelt José Aurelio García.

"De afzet zou daarom vlot moeten verlopen. Maar in het geval van de pruimen zal er niet veel veranderen, omdat we altijd moeten concurreren met de lokale teelt in veel van de landen waarnaar we exporteren en waar de opbrengst dit jaar aanzienlijk is", vertelt hij. "Italië heeft bijvoorbeeld veel meer Angeleno pruimen beschikbaar dan vorig jaar en voor de rest van de steenfruitsoorten zullen we concurrentie krijgen van Italië, Frankrijk en Griekenland. Natuurlijk weten we nog niet hoe het seizoen zich zal ontwikkelen, maar voor het moment ziet het er goed uit voor nectarine en perzik."

De inflatie en de daarmee gepaard gaande stijging van de productiekosten is dit jaar misschien wel de grootste zorg voor de steenfruitsector. "Ik vraag me af of deze kostenstijging in alle schakels van de keten en in de verkoopprijs kan worden doorgerekend, want pruim is toch een commodity."

Explum exporteert het fruit voornamelijk naar de Europese landen. Pruim wordt ook overzee verzonden, hoewel het dit jaar ingewikkeld wordt. "Containers zijn enorm duur geworden, van zo'n € 6.000 vorig jaar naar meer dan € 14.000 dit jaar in het geval van Mexico. Als de Europese markt goed werkt, denk ik niet dat er veel geëxporteerd zal worden naar in het buitenland. De risico's zijn te groot", besluit hij.

Voor meer informatie:
José Aurelio García
Explum SC
Tel.: +34 615289854
jagarcia@explumsc.com
www.explumsc.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven