Afzet Italiaanse abrikozen vertraagt, terwijl perziken goede start maken

Na een vrij goede start zijn de eerste tekenen van verval zichtbaar in de afzet van Italiaanse abrikozen, net nu het seizoen op volle snelheid moet komen. De vraag is laag en dat is ongewoon bij de mooie temperaturen van de afgelopen dagen. Perziken daarentegen zijn bezig aan een goede start, maar gevreesd wordt dat de vlotte verkoop van voorbijgaande aard is.

Mogador abrikozen

"We zijn een kleine twee weken geleden begonnen met het nieuwe seizoen, maar de telersprijzen van abrikozen dalen gestaag, terwijl de verkoopprijzen in de supermarkt onveranderd en hoog blijven. De grootste kosten worden gedragen door de telers en de pakstations. Op dit moment variëren de verkoopprijzen op de markten van € 1,00 tot € 1,20 per kilo. Dat zijn belachelijke cijfers, als je bedenkt dat de kosten voor teelt en transport € 0,30 à € 0,35 per kilo en de kosten in het pakstation circa € 0,50 per kilo bedragen", zegt de jonge onderneemster Francesca Gallicchio, directrice van Gallicchio Frutta uit het Zuid-Italiaanse Scanzano Jonico.

Francesca Gallicchio

"Ik merk niets van dat typische enthousiasme van telers en handelaren. De markt is te kalm. De consumptie van alle soorten goederen, met inbegrip van groenten en fruit, is afgenomen door de daling van de koopkracht. De gezinnen sparen liever wat op dit moment. De afgelopen dagen hebben verschillende telers gevraagd om product te kunnen leveren, maar ik heb moeten weigeren omdat de markt te onzeker is. Ik maak me overigens ook zorgen over de afzet in de komende weken. Omdat het rijpen van het fruit een vertraging van meer dan 7 dagen heeft opgelopen, zal er een overlap ontstaan tussen de vroege en middellate rassen."

"In het weekend beginnen we met nectarines, onder meer met Flariba, Big Bang en Nectaprima, terwijl we nu al de eerste Mogador abrikozen en Sagittaria perziken aanbieden op de groothandelsmarkten in Apulië, Lombardije en Piëmonte. De beginprijzen voor de perziken liggen op een mooi niveau rond de € 2 per kilo. Toch houden we er zeker rekening mee dat die hoge prijzen sterk zullen dalen van zodra de beschikbaarheid toeneemt."

Voor meer informatie:
Gallicchio Frutta
Via Piemonte n. 36/b
75020 Scanzano Jonico (MT) - Italië
Tel: +39 334 8121776 (Francesca)
gallicchiofrutta@gmail.com
gallicchiofrutta.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven