DG agri dashboard - Appelen

Appeloogst 2021/22 voor EU27 geraamd op 11,777 mln ton

In een update van januari 2022 wordt de appeloogst van 2021/22 voor de EU27 wordt nu op 11.777 mln ton geraamd. Dit is 6,7% meer dan het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar en 11% meer dan de "kleine" oogst van het afgelopen verkoopseizoen (gegevens van WAPA voor 20 lidstaten, van Eurostat voor de overige 7 lidstaten).

Na twee jaar van benedengemiddelde oogstvolumes en betrekkelijk hoge prijzen zouden de prijzen in het nieuwe verkoopseizoen tot normale niveaus kunnen dalen of in sommige gevallen zelfs tot onder dat niveau; in het geval van Polen heeft het embargo tegen Wit-Rusland tot grotere voorraden geleid dan verwacht; verwacht wordt dat het crisispakket een positief effect zal hebben. De uitvoerlogistiek vormt in vele delen van de wereld een enorme uitdaging, maar de EU heeft relatief minder te lijden onder die situatie. 

In het eerste jaar van de pandemieën was er een stevige vraag en in het tweede jaar is de vraag teruggekeerd naar normale niveaus. De sector staat echter tijdelijk voor verschillende uitdagingen, vooral stijgende inputkosten (met name energie- en transportkosten en de kosten van andere teeltmiddelen), knelpunten en hoge kosten voor het weg- en scheepsvervoer (hoge maritieme vrachttarieven) en natuurlijk een tekort aan arbeidskrachten (vooral voor de oogst en vrachtwagenchauffeurs).

Klik hier om het volledige informatieblad te bekijken.

Bron: ec.europa.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven