Oogstramingen voor Europese perziken en nectarines

Europese perzik- en nectarine-oogst normaal met uitzondering van Spanje

Gisteren heeft medFEL de Europese oogstramingen voor perziken en nectarines voor 2022 bekendgemaakt. Terwijl 2021 voor alle Europese teeltgebieden een moeilijk seizoen was (veel tekorten voor het derde jaar op rij), is dit jaar voor alle teeltgebieden, met uitzondering van Spanje, een bijna normale oogst voorzien.


Frankrijk: Een normale situatie voor perziken en nectarines
Terwijl het seizoen van 2021 sterk werd gekenmerkt door vorst, met schade in alle teeltgebieden, meldde Bruno Darnaud, voorzitter van de BOB perziken en nectarines, dit jaar dat "de Franse boomgaard zich heeft gestabiliseerd, met een goed vernieuwingspercentage." Dat betekent een normale oogstsituatie zonder grote klimaatrisico's, ondanks een heftige hittegolf in mei die de kwaliteit van het fruit zal aantasten.


Spanje: Het seizoen van 2022 is slechter dan die van 2021
Een oogstdaling in 2021 voor Spanje in vergelijking met de gemiddelde oogst van de laatste vijf jaar, maar volumes die niettemin "aanvaardbaar" waren. Vanuit commercieel oogpunt had het gebrek aan product in heel Europa een soepele markt en correcte prijzen mogelijk gemaakt. Maar het Spaanse seizoen van 2022 zal naar verwachting "zeer kort" zijn volgens Javier Bassols, die spreekt van "de ernstigste schade van de afgelopen 40 jaar". En het is Catalonië dat het zwaarst te lijden heeft onder de vorst, met een daling van bijna 70% ten opzichte van het oogstpotentieel.Italië: Oogst van 2022 dicht bij "klassiek potentieel"
Een aanzienlijk oogsttekort in 2021 voor Italië, dat dit jaar terugkeert met een bijna normale oogst, qua "klassieke potentiële normen", d.w.z. een stijging van 43% voor perziken en nectarines ten opzichte van 2021. Emilia-Romagna, dat in 2021 met een zeer strenge vorst te kampen had, zit dit jaar weer op 180.000 ton.


Griekenland: 2022 dicht bij oogstpotentieel
Griekenland had ook een zeer moeilijk seizoen in 2021 als gevolg van een zeer kleine oogst. 2022 markeert ook een terugkeer naar het normale niveau en ligt dicht bij zijn reguliere oogstpotentieel. Dit jaar is er een vertraging van 7 tot 10 dagen ten opzichte van het seizoen van 2021 en is er enige schade aan vroege rassen, wat in de loop van de maand juni weer normaal zou moeten worden.

Met de medewerking van: Bruno Darnaud, AOP Pêches et Abricots, Estelle Alarcon - Coopérative La Melba ; Elisa Macchi - CSO Ferrara ; Manel Simon (AFRUCAT) en Javier Basols - Federatie van Spaanse landbouwcoöperaties ; Georges Kantzios - ASEPOP (Griekenland) en voorgezeten door Eric Hostalnou - Chambre d'Agriculture des Pyrénées-Orientales.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven