Thoolse veilingklok gaat weer draaien

Eerste veiling Thoolse primeuraardappelen 31 mei

Het nieuwe aardappelseizoen gaat bijna weer beginnen. Op dinsdag 31 mei start het veilen van de Thoolse primeuraardappelen; de Alvantho's. In de laatst overgebleven aardappelveiling van Nederland in Sint-Annaland, gaat om 9.30 uur de klok weer draaien. De opbrengst van de 1e kist met nieuwe aardappelen gaat traditiegetrouw naar een goed doel.

"De vele zonuren én de zeer vruchtbare kleigrond op Tholen zijn twee belangrijke aspecten van het succes van ons product. Daaraan toegevoegd de kennis, kunde en passie van 40 aangesloten agrarische leden. Dat alles levert ieder jaar opnieuw een vroege en verse aardappel van topkwaliteit. De vijf verschillende vroege aardappelrassen dragen het Alvantho-handelsmerk. Een product wat geliefd is bij zowel de particuliere als zakelijke markt", vertelt David Hage. Van de totale aanvoer van zo’n 10.000 ton gaat ruim 50% via de veilingklok. Het overige deel vindt zijn weg via bemiddeling. De bemiddelaar onderhoudt nauwe contacten met de klein-verpakkers zodat het Thoolse product ook in de schappen van de supermarkten terechtkomt.

"Het planten van de vroege aardappelen is met name in de maand maart gebeurd onder goede omstandigheden. Het plastic is er op tijd overheen getrokken. Echter de aprilmaand was koud en schraal. Mei daarentegen warm en extreem droog. Maar door de inzet van het zoete water is de groei er goed in gebleven en vorige week heeft Moeder Natuur hier ook weer een handje bij geholpen. De gewassen staan er goed voor, we hebben nu alleen goed weer nodig zodat de oogst weer een aanvang kan nemen", aldus David.

Thools streekproduct
"We verwachten de aanvoer van Doré, Premiére, Frieslander en Eigenheimer. De aardappelen worden voor de handel aangeboden in een kunststof kist met een vulgewicht van 20 kilo. Verder leveren we op bestelling de aardappelen ook in kleinverpakking. Ons streekproduct zit verpakt in een representatieve doos met een inhoud van 3 kilo. Dat kan echter pas op het moment dat de aardappel huidvast is. Waarschijnlijk zo eind juni, begin juli. Onze Alvantho -aardappelen zijn gecertificeerd als ‘Zeker Zeeuws Streekproduct’ wat staat voor een duurzaam Zeeuws product, geteeld met respect voor milieu, mens en dier. Tijdens de 1e veiling wordt de opbrengst van het 1e kistje geschonken aan een goed doel."

"In tegenstelling tot de laatste twee jaar is de mijnzaal en/of veilinghal voor het publiek ook weer vrij te betreden. Echter vanwege de goede ervaringen die we hebben opgedaan met de livestream hebben we dat ook dit jaar weer geregeld. Zo kan de veiling live en op afstand goed worden gevolgd. Op de homepage van onze website wordt een button opgenomen om vervolgens rechtstreeks verbinding te kunnen maken. De uitzending is te zien op dinsdag 31 mei vanaf 9.15 uur."

Voor meer informatie:
David Hage
Alvantho
Langeweg 11
4697 ZG St. Annaland
+31 (0)166 652 450
veiling.sa@alvantho.nl 
www.alvantho.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven