Aardbeien, meloenen, asperges

Franse groenten- en fruittelers steeds vaker geconfronteerd met diefstal

Diverse Franse groenten- en fruittelers worden steeds vaker geconfronteerd met een toenemend aantal producten dat wordt gestolen, zowel uit kassen als van het veld.

Er is aanzienlijke schade gemeld en de dieven die actief zijn, lijken professionals te zijn. Ook zijn er in verschillende departementen al meerdere onderzoeken naar de diefstallen gestart.

De omvang van de schade is ongekend groot. Op de velden werden altijd al regelmatig AGF-producten gestolen, maar de groenten- en fruittelers worden nu geconfronteerd met diefstallen op grotere schaal. Asperges, aardbeien, tomaten, meloenen... geen enkel gewas is gespaard gebleven door de dieven, die duidelijk professionals lijken te zijn.

Christophe Charvin, een aardbeienteler uit de Vaucluse, heeft onlangs tegenover de Franse tv-zender TF1 over de situatie verteld. Hij werd zich bewust van het feit dat zijn producten regelmatig werden gestolen toen hij een deel van zijn teelt in het veld kwam oogsten. Eenmaal in het veld trof hij er afgerukte planten aan en kwam hij erachter dat er in een tijdsbestek van slechts enkele uren in totaal 1000 euro aan producten was buitgemaakt. Een winstgevende operatie voor de dieven, die de betrokken telers ertoe dwingt uiterst waakzaam te zijn.

Oproep aan de betrokken telers om uiterst waakzaam te zijn
Na enkele weken zelf op zijn teeltbedrijf te hebben gesurveilleerd, besloot de aardbeienteler camera's te installeren. Gezien de toename van het aantal diefstallen heeft Christophe Reynier-Duval, de burgemeester van Caderousse (Vaucluse), de hulp van de politie ingeroepen. "Het is wel duidelijk dat het hierbij gaat om georganiseerde diefstal. Deze dieven vullen hele kratten en laden voertuigen in die er speciaal voor zijn gemaakt om die kratten te vervoeren." De burgemeester heeft het zelfs over "georganiseerde bendes". In reactie hierop heeft de politie het aantal patrouilles opgevoerd, en dan vooral in de meest afgelegen gebieden waar de meeste diefstallen plaatsvinden.

Geen enkel gebied lijkt te worden gespaard. Eerder deze maand had een aantal televisiezenders al bericht over een dorp in het departement Bas-Rhin waar een groot aantal aubergines, komkommers en courgettes waren gestolen. Het ging daarbij om bijna 500 planten in totaal, goed voor een verlies van 7.000 euro voor Maurice Meyer, de eigenaar van het getroffen teeltbedrijf. In een video zegt hij ervan overtuigd te zijn dat de dieven professionals zijn. "Er is geen enkel bewijs, er is niets gebroken, geen enkele plant is geplet en er is geen enkele schade." De teler heeft aangifte gedaan en op dit moment is er een onderzoek gaande.

De Franse politie neemt dit soort zaken zeer serieus. "Sinds eind april is het aantal diefstallen van groenten en fruit op veel teeltbedrijven flink toegenomen", geeft woordvoerder Antoine Jouclas aan. Het is echter vrij moeilijk om de dieven op heterdaad te betrappen, vooral wanneer ze allang niet meer op het teeltbedrijf aanwezig zijn.

Bron: francetvinfo.fr 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven