Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Edgar Günter, directeur van Elbefruit

"Iedereen wacht op de start van het peulenseizoen in Zimbabwe"

Het Elbefruit-concern is met ElbeFruit in Guatemala, met NakuruFruit in Kenia, met SuezFruit in Egypte en met ZambeziFruit in Zimbabwe vertegenwoordigd. "Met deze vier landen lukt het ons om vrijwel het hele jaar door peulen (Mangetout, Snow Peas) aan te bieden, maar ook peulvruchten zoals sugar snaps en haricots verts horen bij ons assortiment", vertelt Edgar Günther, directeur van Elbefruit. Biologische peulen neemt het bedrijf uitsluitend uit Egypte af. Het seizoen startte eind november/begin december per luchtvracht en eindigde begin april, terwijl het Guatemalese peulenseizoen per luchtvracht in week 20 afloopt.


Peulenplantage in Zimbabwe

Egypte verdringt het Guatemalese aanbod
"Het aanbod uit Guatemala wordt vrijwel het hele jaar door in de Verenigde Staten aangeboden, maar dat is in Europa niet zomaar mogelijk. De voorschriften zien hier, onder andere wat betreft gewasbeschermingsmiddelen, namelijk duidelijk strenger", zegt Edgar. "Ook de transportafstand naar Europa is natuurlijk langer dan naar de Verenigde Staten." De verkoop van de goederen uit Guatemala is begin december met luchtvrachtzendingen van start gegaan.

Eerst liep de afzet van deze goederen steeds goed, maar daar is in de afgelopen jaren verandering in gekomen: "Dat ligt onder andere aan het feit dat het Egyptische seizoen nu vroeger begint, waardoor we ook vroeger met de verkoop van het Egyptische aanbod kunnen beginnen. Afgezien daarvan is het Guatemalese aanbod natuurlijk ook duurder, waardoor het niet echt kan concurreren met het Egyptische aanbod. Aan de andere kant was er ook vrijwel geen vraag naar luchtvrachtgoederen uit Guatemala", stelt Edgar vast. 

Uit Guatemala rekende men op 30 ton per week. Maar het seizoen verloopt moeilijker dan verwacht: "We hadden onder andere ook te kampen met kwaliteitsproblemen, al vanaf het veld. Maar niet gedurende het hele seizoen." Bovendien zijn de teeltkosten met 30-40% gestegen, met name de kosten voor bemestingsmiddelen. "In Guatemala waren er eveneens problemen met de kwaliteit, vooral bij de zeevracht, en problemen met de logistiek. We konden simpelweg geen containers meer krijgen."

Het hele jaar door levering van peulen uit Kenia
"Peulen uit Kenia kunnen we zo goed als het hele jaar door verkopen. In Kenia zijn er momenteel wel wat weersproblemen. Een bepaald ras zal pas weer in september ter beschikking staan, waardoor we ook tekorten verwachten. We hebben echter nog wel goederen uit Kenia die we aan onze klanten kunnen leveren. Groene bonen uit Kenia zijn daarvoor nog in voldoende hoeveelheden beschikbaar", aldus Edgar. "Iedereen wacht op de start van het seizoen in Zimbabwe. We exporteren weliswaar al goederen van Zimbabwe naar Zuid-Afrika, maar nog niet naar Europa, aangezien het aanbod daarvoor nog niet groot genoeg is." Tijdens het seizoen in Zimbabwe kan het concern drie containers peulen per week uit Zimbabwe aanbieden. Dat komt overeen met ongeveer 45 ton. 

Vraag blijft gelijk, gewijzigde aanbodsituatie 
Het concern moest haar prijzen met circa 5% verhogen. "De marges zijn bij ons duidelijk gedaald, omdat de markt de prijzen niet meer op dezelfde manier accepteert. We moesten onze marges overal verlagen. De vraag is echter niet veel veranderd. Wat daarentegen wel is veranderd, is de aanbodsituatie. Maar dat gebeurt altijd rond april/mei."

Het concern biedt zowel plastic alsook kartonnen schaaltjes aan, waarbij er ook kleine zakken voor de retail met een inhoud van circa 200 gram en ook losse goederen aan worden geboden. Tot de klanten van Elbefruit horen onder andere de groothandel evenals toeleveranciers van de retail en herverpakkers. In heel Europa levert Elbefruit aan vijftig klanten in Duitsland, Groot-Brittannië, België, Denemarken, Spanje, Ierland, Polen, Frankrijk en andere landen.

Foto's: ElbeFruit

Voor meer informatie:
Edgar Günther
ElbeFruit GmbH
Hauersweg 2
D-22303 Hamburg, Duitsland
Tel: +49 (0)40 29 99 64 30 4
info@elbefruit.eu 
elbefruit.eu  

Publicatiedatum: