Nordrhein-Westfalen

"Duitse vroege aardappeloogst gestart"

De vroege aardappeloogst komt dit jaar in veel Duitse teeltgebieden relatief vroeg op gang. Ook bij teeltbedrijf Lynders in Niederkrüchten (Nordrhein-Westfalen) werden afgelopen week al de eerste Annabelle aardappelen (rechts op de foto) van dit seizoen gerooid. Dat is zo'n drie weken vroeger dan vorig jaar, vertelt mede-eigenaar Hermann-Josef Lynders, die het in 1870 opgerichte bedrijf nu samen met zijn broer runt. "De oogst is aan het begin van het seizoen zeer goed, hetzelfde geldt voor de kwaliteit van onze vroege aardappelen."

De vroege aardappelen worden ofwel via de eigen boerderijwinkel ofwel via andere directe aanbieders uit de omgeving verkocht. Hermann-Josef: "Vanaf volgende week rekenen we op grotere hoeveelheden, en over een week of drie starten we vermoedelijk met huidvaste vroege aardappelen van de rassen Colomba en Corinna." Parallel met de toename van het volume zullen de aardappelen dan ook steeds vaker via een regionale groothandelspartner de retail bereiken.

Vroege aardappelteelt neemt af
De familie Lynders teelt op circa 66 hectare aardappelen, het aandeel vroege aardappelen bedraagt circa 15 procent. "De tendens bij de vroege aardappelen is eerder dalend, niet in de laatste plaats vanwege het kostbare teeltproces met foliebedekking. Dit is vooral met de aangekondigde verhoging van het minimumloon niet zo rendabel meer. Toch zullen we vroege aardappelen blijven telen omdat het een interessante niche is", schetst Hermann-Josef de tendens op de langere termijn in de vroege aardappelteelt.

Ondertussen wordt de retail nog steeds voorzien van aardappelen uit bewaring van de oogst van vorig jaar. Voor de komende drie tot vier weken is er nog voldoende aanbod, daarna zal het bedrijf zich volledig aan de distributie van de vroege aardappelen wijden. "De kooplust van de klanten laat zich maar moeilijk voorspellen, maar tegen midden juni zouden onze magazijnen normaal gesproken geruimd moeten zijn."

Rechts: midden februari werden de vroege aardappelen gepoot.

Dalende prijzen bij ijsbergsla
Parallel met de vroege aardappelhandel komt ook de oogst van vollegrondsgroenten, bijvoorbeeld kropsla, ijsbergsla, eikenbladsla, lollo bionda, lollo rosso en selderij, nu succesvol op gang. "Vooral bij ijsbergsla zet Spanje de markt onder druk met een goedkoop aanbod, waardoor we te kampen hebben met dalende prijzen. Daar kan echter binnen zeer korte tijd weer verandering in komen. Maar alles bij elkaar zijn we zeer tevreden met de huidige seizoenstart", zegt Hermann-Josef tot slot. 

Voor meer informatie:
Hans-Wilhelm Lynders & Söhne GbR
Dilborner Straße 56
D-41372 Niederkrüchten, Duitsland
Tel: +49 02163 82952
info@lynders.nrw 
www.instagram.com/lynders.nrw/ 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven