Chileense-vallei kijkt naar Nederland voor waterbeheer in de fruitteelt

Op het gebied van waterbeheer spant Nederland de kroon in de wereld. Het is een van de belangrijkste leveranciers van duurzame systemen voor de productie en levering van water, evenals voor de inzameling, behandeling en herintroductie van gerecycled water in het productiesysteem. Door zijn geschiedenis is het ook een expert op het gebied van bescherming tegen overstromingen.

"We hebben de mogelijkheid om te leren van de ervaring van Nederland en zo duurzamer te worden", zegt Kurt Neuling, manager van het Chileense Duurzaamheidsprogramma voor de Fruitteelt in Valparaíso (Perfruts), tijdens een van de eerste werkbijeenkomsten met vertegenwoordigers van publieke en private organisaties uit enerzijds het stroomgebied van de Aconcagua en anderzijds Nederland.

De Chileens-Nederlandse Alliantie zal een initiatief in de Aconcagua-vallei uitvoeren dat betrekking heeft op zaken als waterretentie, bestuursondersteuning, grondwaterbeheer en afvalwaterzuivering.

Het projectplan luistert naar de titel "Duurzame aanpassing aan de droogte in de Aconcagua-vallei". In een eerste kennismakingsbijeenkomst werden voorstellen, doelstellingen en werkgebieden gedefinieerd. Daarnaast werden in groepjes kansen en uitdagingen in de sector geïdentificeerd.

Onder de deelnemers waren vertegenwoordigers van de particuliere sector, de publieke sector en het maatschappelijk middenveld zoals onder meer Chileense verenigingen verantwoordelijk voor kanaalbeheer, vertegenwoordigers van het Partners voor Water (PvW)-programma van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), de Nederlandse Ambassade in Chili, ProChile (de overheidsinstelling belast met de internationale promotie van het land), het Chileense Nationale Instituut voor Landbouwinnovatie INIA La Cruz, Chileense waterbeheermaatschappijen, Chileense telersorganisaties zoals Fedafruc en Fedefruta, het Nederlandse bedrijf Nature's Pride en Perfruts (het Duurzaamheidsprogramma voor de Fruitteelt in Valparaíso).

Op de eerste bijeenkomst werden de belangrijkste behoeften van de telers geanalyseerd om hun teeltpraktijken te verbeteren en efficiënter te zijn in het gebruik en hergebruik van irrigatiewater in een van de belangrijke valleien voor de fruitteelt in Chili. "Door de Europese vraag naar groenten en fruit die op een duurzame en voedselveilige manier zijn geteeld, moeten we de uitdaging aangaan in te zetten op teeltpraktijken waar deze markt om vraagt", zegt Neuling.

Weetjes over Nederland
Nederland vertegenwoordigt 63% van de Europese import van avocado's uit derde landen. Het overgrote deel van de avocado's die in Nederland aankomen, is bestemd voor de Europese markt (wederuitvoer) en slechts een klein deel van die import (9%) is bestemd voor de Nederlandse markt.

De afgelopen jaren is het handelsmerk van Nederland geweest om te werken aan een duurzaam model van precisie- en kringloopteelt en een meer milieuverantwoord model met vormen van biologische teelt en het terugdringen van het verbruik van natuurlijke hulpbronnen (gas, water, etc.) in de tuinbouwsector.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven