Stephen McCormack, McCormack Family Farms (Ierland):

"We hebben onze babyleaf- of kruidenteelt niet uitgebreid vanwege de hoge kosten"

Het Ierse slaseizoen is in volle gang bij McCormack Family Farms in County Meath. Basilicum werd twee weken geleden geplant en zou over een paar weken klaar moeten zijn voor de eerste oogst.

"We zijn erg blij met hoe het slaseizoen verloopt", zegt Stephen McCormack. "De supermarkten laten het Ierse product zeker niet links liggen en de foodservice heeft het erg druk in deze tijd van het jaar."

Volgens Stephen is het drukker dan in 2019. Mensen gaan vaker uit en de hotels zitten vol, zelfs tijdens de week, zowel met Ieren als met buitenlandse toeristen. Hij denkt echter dat dit kan veranderen als mensen de inflatie beginnen te voelen.

McCormack is het eerste bedrijf dat biologische spinazie teelt in Ierland en vorig jaar lanceerde het daarvoor ook zijn eigen merk in Lidl. Het nieuwe biologische spinazieseizoen begint eind juni en loopt door tot en met oktober. Dit jaar verdubbelt het bedrijf het basilicumareaal van 0,5 ha naar 1 ha. Stephen zegt dat ze nog meer gewassen zouden telen als ze meer kassen hadden, maar het is niet het moment voor grote investeringen vanwege de enorme prijsstijgingen van staal en andere bouwmaterialen.

"We hebben onze babyleaf- of kruidenteelt niet verhoogd vanwege de hogere kosten. Dit jaar gaan we afwachten hoe het seizoen verloopt. Ik heb liever een tekort aan product dan dat de gewassen ongeoogst op de percelen blijven staan vanwege een lage vraag of omwille van een prijs voor het verpakte eindproduct die lager ligt dan de teeltkost."

"De omzet is goed, maar de winstmarges zijn gedaald. Onze klanten hebben traag gereageerd op de stijging van de teeltkosten. Toch hebben ze hier en daar wat prijzen verhoogd en ik hoop dat ze dat ook in de toekomst nog blijven doen. Energie is onze belangrijkste kostenpost. Die is met meer dan 60% toegenomen, maar het is een post waar we niet op kunnen bezuinigen omdat we 24/7 stroom nodig hebben in het pakstation en voor de opslag. Hetzelfde geldt voor diesel voor transport. De komende weken zullen we zonnepanelen installeren op het dak. Dat zal helpen, maar het probleem niet oplossen."

De arbeidssituatie was de afgelopen maanden slecht, maar nu het academiejaar op z’n einde loopt, komen er meer werknemers beschikbaar.

"Ik denk dat onze klanten zullen wennen aan de prijsstijgingen en over een paar weken/maanden zal het de norm worden. Ik heb de retailers nog geen prijsverhogingen aan de consument zien doorberekenen, toch niet in onze sla- en kruidenlijnen."

Voor meer informatie:
Stephen McCormack
McCormack Family Farms
Tel: +353 46 902 56 95 (Ierland)
stephen@mccormackfarms.ie    
www.mccormackfarms.ie    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven