Europese investeerders nemen belang in Lona, één van de grootste Zuid-Afrikaanse citrusexporteurs

Op 20 mei publiceerden wij een artikel waarin te lezen was dat Lona een meerderheidsbelang in Unlimited heeft verworven, waardoor een onderneming is ontstaan met een gezamenlijk im- en exportvolume van ruim 8 mln kartons groenten en fruit.

Onlangs hebben Phatisa, een lokaal particulier aandelenfonds, en een groep Europese investeerders een minderheidsbelang genomen in het in Kaapstad gevestigde citrusteelt en -exportbedrijf Lona. De waarde van de deal werd niet bekendgemaakt, maar het kapitaal zal worden aangewend voor de verdere uitbreiding van het bedrijf. 

Het consortium van investeerders bestaat uit Phatisa en de Britse, Noorse en Finse DFI's (instellingen voor ontwikkelingsfinanciering), British Investment, Norfund en Finnfund. De DFI's investeren alle in het tweede fase voedselfonds van Phatisa dat gericht is op ondernemingen in de Afrikaanse voedselwaardeketen en is bedoeld om de voedselzekerheid in sub-Sahara-Afrika te verbeteren. Het Phatise Food Fund 2 vertegenwoordigt een waarde van €134 mln. 

Met teeltbedrijven op vijf locaties in het land, geldt Lona als één van de grootste citrusexporteurs in Zuid-Afrika. Het bedrijf exporteert naar meer dan 50 exportmarkten wereldwijd, waaronder belangrijke regio's, zoals China, het VK, de VS en delen van Afrika. Jaarlijks exporteert Lona meer dan 5 mln kartons (15 kilo) fruit.

Het bedrijf beperkt zich echter niet alleen tot de teelt en export van citrus, maar is eveneens betrokken bij de voedselwaardeketen. Zo verpakt het verschillende fruitsoorten, waaronder mango's, druiven, olijven en steenfruit, en houdt het zich ook bezig met de marketing en verwerking van groenten en fruit. 

Het bedrijf heeft haar portfolio in de loop der tijd flink uitgebreid met bewerkte AGF-producten, zoals gedroogd fruit, door middel van haar samenwerking met Veggie Crisps en olijventeler Cape Olive. Recent verwierf Lona een meerderheidsbelang in Unlimited, een ex- en importeur van groenten, fruit en noten. 

Bron: businessinsider.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven