Raming Israëlische druivenoogst wijst op bescheiden groei van 7%

In 2022 zal de Israëlische druivenoogst naar verwachting een bescheiden groei van iets meer dan 7% doormaken. Het seizoen is pas net begonnen. Doorgaans wordt slechts 5% van de oogst  geëxporteerd, terwijl 95% lokaal wordt afgezet.

Volgens Eyal Raban, van het Israëlische ministerie van Landbouw, bedroeg de druivenoogst vorig jaar 65.000 ton en wordt er dit seizoen een oogst van zo'n 70.000 ton verwacht. "Het seizoen is van start gegaan met het ras Early Sweet en vroege rassen uit tunnels en zal nog tot november duren. Ongeveer 95% van de druiven wordt op lokale markten verkocht en 5% van wordt geëxporteerd naar landen in Europa, met het VK als voornaamste markt. 

Gezien de woestijnachtige omstandigheden in de Israëlische druiventeeltgebieden blijft het teeltareaal beperkt tot 3.000 hectare. "Elk jaar worden er ongeveer 250 hectare druivenranken aangeplant. De laatste jaren neemt de druiventeelt toe," legt Raban uit. 

De top vijf van de meest geteelde rassen in Israël bestaat uit: Early Sweet (vroeg wit druivenras), Big Pearl (vroeg wit druivenras), Rocky (middellaat wit ras), Crimson (laat rood ras) en Scarlotta (laat rood ras). 

Helaas zal Israël dit seizoen nauwelijks druiven exporteren en zal vrijwel al het fruit lokaal worden vermarkt, zo laat Eitan Zvi weten, vicedirecteur marketing bij Galilee Exports, het op één na grootste fruitexportbedrijf in Israël. Hij wijt dit aan het feit dat Egypte en India hetzelfde afzetvenster hebben en Israël onmogelijk kan concurreren met de prijzen van deze landen. Beide landen hebben bovendien aanzienlijk meer fruit beschikbaar voor de export naar internationale markten. 

"Israël zal dit jaar geen druiven exporteren. Al het fruit wordt op de binnenlandse markt afgezet. Ook vorig jaar werden er geen druiven geëxporteerd. Tijdens de seizoenen 2019 en 2020 werden er slechts een paar honderd ton geëxporteerd. Het ziet ernaar uit dat het fruit ook de komende jaren naar de binnenlandse markt zal gaan. Israël kan eenvoudigweg niet concurreren met de prijzen van druiven uit Egypte en India," legt Zvi uit. 

Voor meer informatie: 
Eyal Raban
Israel Ministry of Agriculture
+972 396 832 15
www.agri.gov.il/en/home/default.aspx

Eitan Zvi
Galilee Exports
+972 365 390 14
eitan.z@galil-export.com 
www.galilee-export.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven