Jan Vermeiren, Exofi:

"Beperkt aanbod zorgt voor moeilijke markt voor vrijwel al het Spaanse fruit"

Tholen - Het is momenteel een zeer moeilijke periode voor Spaanse producten. "De klimatologische problemen in Spanje en welbekende oorlogsperikelen zorgen voor hoge prijzen bij bijna al het Spaanse fruit", vertelt Jan Vermeiren van Exofi. "De nachtvorst heeft bij steenfruit voor 80 procent minder productie gezorgd in Catalonie en Zaragoza en bij de kersen voor 50 procent."

"Met de Spaanse kersen starten we nu langzaam op", gaat Jan verder. "We zijn sinds 2 weken begonnen met de vroegere variëteiten en vanaf komende week komen de sterkere Amerikaanse variëteiten bij ons binnen. De aanloop was echter lastig; door een beperkt aanbod en een tamelijk goede vraag, vanwege het mooie weer, waren de prijzen bijzonder hoog."

De groothandelaar verwacht dan ook een moeilijkere markt voor de Spaanse kersen dit jaar. "Vorig jaar was natuurlijk een superseizoen voor Spaanse kersen, omdat er flink wat schade was aan de Franse en Nederlandse kersen. Hierdoor viel dit aanbod weg. Dit jaar zal er echter meer fruit uit verschillende landen komen. Frankrijk doet dit jaar weer mee en ook bij de Nederlandse en Belgische kersen lijkt er, ondanks de vorst en onweer, voorlopig nog weinig schade."

Het grootste deel van de kersen die Exofi binnenkrijgt zijn van het merk Vegalaguna. "Gedurende 6 à 7 weken krijgen we hier toch wel een wagen of 4 per week van binnen. Dit is voor kersen vrij veel. Kwalitatief zien deze er weer uitermate goed uit. Bovendien werken we met een aflader uit Zaragoza, die gespecialiseerd is in hele dikke maten. Die 32 plus en 34 plus maten beginnen we ook eind deze week mee. De volumes zullen dus vanaf komende week weer aantrekken. We zitten nu op 7 à 8 euro per kilo, maar met het grotere aanbod zullen de prijzen langzaamaan wel naar beneden gaan."

In Spaans steenfruit ziet Jan een beperkt aanbod op de markt. "In het noorden van Spanje is toch aanzienlijke schade in perziken, abrikozen en nectarines. De productie ligt, zoals gezegd, om deze reden zo'n 80 procent lager dan andere jaren. Voor het steenfruit, en met name nectarines, liggen de prijzen daardoor op een niveau van maal drie." 

Ook de verkoop valt voor de groothandelaar wat tegen. "We zien nog steeds een gebrek aan toerisme. Wij richten ons op de retail en meer op specialisten, zoals de horeca. Door de pandemie blijven toeristen, en zeker Amerikanen, echter nog steeds huiverig om te reizen. Belgen blijven ook wat meer in eigen land, wat het deels compenseert. Hierbij is de consumptie alleen ook een stuk lager. De stijgende kosten zorgen ervoor dat consumenten meer naar de prijs kijken, waardoor de verkoop meer dan 40 procent is teruggevallen. Iedereen heeft het moeilijk momenteel. Al met al waren we zo blij dat we grotendeels van Covid af waren, maar we zijn van het ene probleem in het andere gevallen", besluit Jan.

Voor meer informatie:
Jan Vermeiren
Exofi Fresh Market
Werkhuizenkaai 112, mag.25-26
B-100 Brussel
+32(0) 2 243 1249
info@exofi.be          
www.exofi.be   


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven