"De oorlog in Oekraïne bedreigt gehele paddenstoelensector"

"De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is voor de gehele paddenstoelensector een groot gevaar en vormt in vele opzichten een bedreiging. Rusland vormt samen met Belarus het belangrijkste herkomstland voor cantharellen", zegt Lisa Niklas van Bayer. Pilze & Waldfrüchte Uwe Niklas. Het bedrijf uit Roding biedt sinds 1949 verschillende paddenstoelensoorten aan, die zowel vers, gedroogd alsook diepgevroren worden aangeboden. Lisa sprak met ons onder andere over hun actuele assortiment aan cantharellen en morieljes.

"In de afgelopen jaren hadden we in Midden-Europa, en soms ook in Polen, vanwege de hoge temperaturen te maken met korte en kleine oogstgolven, waardoor de markt niet kon worden gedekt. Het grootste deel van de cantharellen voor de versmarkt, en ook voor de markt voor gedroogde en diepgevroren paddenstoelen, kwam uit Belarus en Rusland." Terwijl er in de zomer en herfst vooral veel vraag is naar bospaddenstoelen zoals cantharellen, boleten en mixen van bospaddenstoelen, is er volgens Lisa momenteel ook veel vraag naar producten zoals wilde asperges. "En ook het cantharellenseizoen op de Balkan gaat langzaam van start. Het assortiment aan kweekpaddenstoelen loopt nog steeds, maar staat in de wintermaanden meer in de focus."

Morieljes uit China, Bulgarije, Roemenië en Turkije
"Het morieljeseizoen begint bij ons relatief vroeg met de import uit China. In het voorjaar bieden we vervolgens Europese morieljes aan uit Bulgarije, Roemenië of bijvoorbeeld Turkije. In de groothandel is de vraag naar dit product zeer goed", aldus Lisa. De kwaliteit van de verse morieljes is momenteel zeer goed, waarbij er op dit moment alleen aanbod uit Europa beschikbaar is. De Europese morieljes zijn middelgroot tot groot. 

"De doelgroep is vooral de horeca, aangezien morieljes relatief onbekend zijn bij de consumenten in de supermarkt. Maar over het algemeen worden paddenstoelen ook in de retail steeds populairder. Onze klantenkring is zeer breed, zo bieden we onze producten aan de groothandel, de retail en de verwerkende industrie aan."

"De kegelmorielje is één van de meest gewilde consumptiepaddenstoelen met een heerlijk aroma, die zowel geschikt is voor vers gebruik alsook om te drogen. De smaak is het meest intens wanneer men verse morieljes gebruikt en deze met gedroogde morieljes verfijnt, aangezien bij gedroogde morieljes de smaak heel intens is. Het is in ieder geval een product voor fijnproevers met een onmiskenbare smaak."

Verschillende verpakkingsformaten
De paddenstoelen worden los aangeboden in herbruikbare verpakkingen en wegwerpverpakkingen. Lisa: "We bieden onze producten in verschillende verpakkingen aan. We optimaliseren ons assortiment continu met het oog op duurzaamheid. Kleinere verpakkingsgroottes bieden we aan in mandjes, composteerbare schaaltjes, RPET-schaaltjes en trays. Bij iedere verpakking staat natuurlijk het product en de houdbaarheid van het product op de voorgrond. Belangrijk hierbij is dat de paddenstoelen niet uitdrogen maar ook niet 'stikken'."

Extreme prijsverhogingen
"Ook wij worden in alle segmenten met extreme prijsverhogingen geconfronteerd. Vooral de stijgende energie- en verpakkings-materiaalkosten bezorgen ons hoofdpijn", zegt Lisa. "Bij de kartonnen verpakkingen worden de prijsverhogingen volgens onze leverancier ook door de online-handel veroorzaakt, aangezien er zoveel karton voor de verzending nodig is, en de vraag hier enorm is gestegen. Ook de hoge containervrachttarieven leiden bij gedroogde en diepgevroren paddenstoelen tot prijsstijgingen. Vooral op de goedkopere paddenstoelensoorten heeft dit procentueel gezien een grote impact."

Degenen die het meest te lijden hebben onder deze situatie zijn de paddenstoelenverzamelaars, aangezien zij van het bos leven. Lisa: "De paddenstoelen worden al generaties lang traditioneel in zeer landelijke gebieden zonder sociale connecties verzameld en het bos voedt de mensen daar. Ze verzamelen alleen tijdens het hoogseizoen paddenstoelen en leven de rest van het jaar van deze inkomsten. Politiek gezien hebben de verzamelaars vanwege hun afzondering geen invloed en hierdoor zijn zij de dupe van deze regering."

Stijgende vraag
In het algemeen neemt de vraag naar paddenstoelen toe, vooral door de vegetarische en veganistische trend. Hierbij zijn paddenstoelen volgend Lisa een uitstekend alternatief. "Het goede is dat er zoveel verschillende soorten zijn, die ook zeer verschillend smaken. Hierdoor zijn er eindeloos veel mogelijkheden om de paddenstoelen te bereiden en heerlijke creaties te maken."

Foto's: Bayer. Pilze & Waldfrüchte Uwe Niklas

Voor meer informatie:
Lisa Niklas
Bayer. Pilze & Waldfrüchte Uwe Niklas GmbH
Einsiedlerweg 60
D-93426 Roding, Duitsland
Tel: +49 9469 94040
info@pilze-niklas.de 
www.pilze-niklas.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven