Recordprijzen voor (water)meloen in Almería

Volgens het rapport over de kasteelt in Almería in week 19 van het Andalusische Observatorium voor Prijzen en Markten was de aanvoer van meloenen in de eerste oogstweken 40 à 50% lager dan vorig seizoen. "Het instabiele weer gedurende een groot deel van de lente, met de zandstorm, overvloedige regens en veelvuldige bewolking, hebben de oogst drastisch verminderd en in sommige gevallen moesten de gewassen zelfs verwijderd worden. Anderzijds halen alle meloenenrassen door het schaarse aanbod recordprijzen", zo staat te lezen in het rapport.

De prijs van de gele meloen is de laatste drie weken rond de één euro per kilo gebleven. In week 19 werd het product gemiddeld tegen
€ 0,98 per kilo verhandeld, vergeleken met de € 0,47 in dezelfde week van vorig jaar.

De gemiddelde prijs van de Piel de Sapo-meloen bedroeg € 1,05 per kilo, Cantaloupe haalde € 1,10 per kilo, een lichte daling ten opzichte van de € 1,13 in week 18, en voor de Galia-meloen werd gemiddeld
€ 1,00 betaald.

Watermeloen bereikte ongezien hoge prijzen in de maand mei vanwege een ongewoon laag aanbod. "De kwaliteit van het geoogste fruit was verbeterd in vergelijking met de maand april, maar een deel van het fruit was nog steeds niet correct gevormd en het percentage uitval was hoog. De gemiddelde opbrengst per vierkante meter bedroeg tussen de 3 en 4 kg, wat aanzienlijk lager is dan gebruikelijk voor deze data. Er was een goede vraag naar watermeloen op de Spaanse en buitenlandse markt in week 19. De overzeese aanvoer was aanzienlijk verminderd en Griekenland en Marokko waren niet sterk aanwezig", schrijft het Observatorium.

De mini-watermeloen laat een gemiddelde telersprijs van € 0,77 per kilo optekenen en de zwarte watermeloen van € 1,10 per kilo. Gestreepte watermeloen werd in week 19 verhandeld aan € 0,90 per kilo.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven