Ieren verhitten diepvriesgroenten na Listeriabesmetting

In Ierland hebben testen de aanwezigheid van Listeria monocytogenes in diepgevroren groenten aangetoond. De Ierse voedselveiligheidsautoriteit, The Food Safety Authority of Ireland (FSAI), laat weten dat het gevaar bestaat dat consumenten ziek worden wanneer de ready-to-eat groenten, fruit en kruiden onverhit worden gegeten. 

Naar aanleiding van een Europese Listeria-uitbraak tussen 2015 en 2018, die in verband werd gebracht met diepgevroren suikermaïs en andere groenten, onderzocht de FSAI tussen augustus en november 2019 monsters van diepgevroren groenten, fruit en kruiden die op de Ierse markt waren verkocht. Meer dan 50 mensen uit vijf verschillende landen werden ziek en 10 mensen overleden als gevolg van een uitbraak die werd gelinkt aan groenten afkomstig van Greenyard in Hongarije.  

Van de 906 monsters die in Ierland op de aanwezigheid van Listeria monocytongenes werden onderzocht, bleken er 27 positief te zijn, waarvan 21 diepgevroren groenteproducten, vier ready-to-eat diepgevroren fruitproducten en twee ready-to-eat diepgevroren groenteproducten. 

Lage waarden, maar risico bij veelvuldige consumptie
Listeria monocytogenes bleef in de meeste monsters onder de detectielimiet van 10 kolonievormende eenheden per gram (cfu/g), met uitzondering van drie monsters, te weten diepgevroren doperwten, gesneden uien en gehakte basilicum.

De lage waarden leveren weinig risico op voor mensen die in goede gezondheid verkeren. "Het risico kan echter wel groter zijn voor consumenten met een zwakke afweer of wanneer de aanwezigheid van Listeria tussen het tijdstip van bereiding en consumptie toeneemt tot een waarde die mogelijk tot listeriose kan leiden."   

Van de 828 monsters die op sporen van Listeria werden getest waren er 37 positief. Geen enkele van de monsters bleek Salmonella te bevatten. 

In 887 monsters diepgevroren groenten, fruit en kruiden werd de aanwezigheid van E.coli beoordeeld als indicator van de hygiëne. Tien monsters bleken besmet te zijn met E.coli, met waarden tussen de 20 en 100 cfu/g, waarvan twee diepgevroren ready-to -eat-groenteproducten. De E.coli-waarden in twee monsters diepgevroren spinazie bedroegen 1.100 en 570 cfu/g.  

Voor meer informatie: foodsafetynews.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven