Cyprus: Aardappeltelers zullen actie ondernemen als staat geen steun biedt

Naar aanleiding van de stijging van de teeltkosten hebben de Cypriotische aardappeltelers donderdag verklaard dat zij actie zullen ondernemen indien de staat niet ingrijpt om hen te steunen. Volgens de landbouwers komt de stijging van de teelt,- productie- en uitvoerkosten bovenop de toch al aanzienlijke schade die is veroorzaakt door de extreme weersomstandigheden op het eiland tijdens de wintermaanden.

"We kunnen de eindjes gewoonweg niet aan elkaar knopen", verklaarde de voorzitter van de Pancyprische organisatie van aardappelproducenten Andreas Karios. "Een kilo aardappelen kost nu ongeveer 1,20 euro, al meer dan de 0,80 euro die de gemiddelde prijs in 2021 was. We zouden eigenlijk aardappelen moeten verkopen voor 1,50 euro per kilo, gezien onze huidige problemen, maar dan zou onze verkoop enorm dalen, mensen zouden ze niet kunnen kopen."

Wat de export betreft, die volgens hem goed is voor ongeveer 80 procent van de totale aardappeloogst op het eiland, zei hij dat mogelijke prijsstijgingen zich zouden vertalen in geannuleerde bestellingen uit andere landen.

Hoewel sommige aardappeltelers door de staat zijn gecompenseerd voor de schade die zij hebben geleden als gevolg van het noodweer van afgelopen winter, zei Karios dat de steun niet de situatie dekt waarin zij zich momenteel bevinden. Hij zei vervolgens dat de aardappeltelers, als ze niet snel een antwoord van de regering krijgen, grote protesten zullen overwegen.

Bron: cyprus-mail.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven