Polen verliest drie miljoen Oekraïense champignonplukkers door oorlog

Polen, de grootste leverancier van champignons in Europa en de op twee na grootste ter wereld, heeft ongeveer drie miljoen Oekraïense champignonplukkers verloren als gevolg van de oorlog met Rusland. Dr. Kyrstian Szudyga, voorzitter van de Poolse Champignon-vereniging, legt uit dat vooral Oekraïense vrouwen in de champignonsector werkten, maar dat deze nu naar huis zijn teruggekeerd met hun echtgenoten, die voor hun land vechten.

Polen is de grootste leverancier van champignons in Europa en levert 300.000 ton champignons, vergeleken met 62.000 ton in Ierland. Volgens Szudyga zijn de teeltkosten van champignons het afgelopen jaar ook enorm gestegen, aangezien de kosten voor energie, arbeid, verpakking en vervoer zijn verdubbeld en in sommige gevallen zelfs verdrievoudigd.

Hij zei echter dat er nog steeds een mooie toekomst is voor de champignonsector in Polen. "Vanwege de klimatologische omstandigheden, de grondstoffen, zoals stro van goede kwaliteit en kippenmest van de grote kippensector, hebben we grote opbrengsten" zei hij. Duitsland is Polen's grootste exportmarkt, op de voet gevolgd door Engeland.

"Een paar jaar geleden exporteerden we veel champignons naar Rusland, maar vanwege de eerste sanctie, na de invasie van de Krim in 2014, voerde Rusland ook een sanctie in tegen verschillende product, waaronder champignons. Dus moesten we een nieuwe markt vinden, daarom zijn we naar de Engelse markt verhuisd," zei hij.

Bron: farmersjournal.ie


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven