Marktbericht Groothandelsmarkt Guangzhou - week 20

Volgens handelaren op de markt van Guangzhou was de productbeweging de afgelopen week minder dan ideaal, omdat er geen traditionele festivals of lange feestdagen zijn om de fruitconsumptie te stimuleren. Bovendien kampen veel gebieden nog steeds met steeds terugkerende uitbraken van Covid-19. En het aanbod van seizoensgebonden importfruit is op dit moment minder overvloedig. Binnenlands fruit verkoopt nog steeds goed.

Appelen, sinaasappelen, druiven en avocado's is het meest voorkomende importfruit op de fruitgroothandelsmarkt van Guangzhou. Nieuw-Zeeland en Chili domineren nog steeds de appelmarkt. De meest recente nieuwkomer is de Nieuw-Zeelandse Sonya-appel. Volgens appelimporteurs is het verkeer van producten de laatste tijd echter vertraagd. Een van de redenen voor deze ontwikkeling is dat de marktomstandigheden gewoon zijn en de prijs aan het dalen is, waardoor kopers voorzichtig zijn met de hoeveelheden die zij kopen. Intussen wordt de citrusmarkt gedomineerd door Zuid-Afrikaanse grapefruit en Egyptische sinaasappelen. De Zuid-Afrikaanse grapefruit is pas sinds kort op de markt. De kwaliteit van het product is stabiel, maar de prijs is veel lager dan vorig jaar. Ook de afzet van deze producten is vertraagd. De prijs van Egyptische sinaasappelen blijft stabiel, maar ook hier is de productbeweging vertraagd.

De meeste druiven op de groothandelsmarkt voor fruit in Guangzhou zijn afkomstig uit Chili en Australië en daarnaast worden ook nog hoeveelheden uit Zuid-Afrika aangevoerd. De verkoopvoorwaarden lijken stabiel. De avocado's die momenteel op de markt zijn, zijn afkomstig uit Peru. Sommige handelaren merkten op dat het productverkeer momenteel vrij vlot verloopt. In veel andere teeltgebieden van avocado's is het aanbodseizoen nog niet begonnen, zodat het totale aanbod beperkt is. Daarom zijn de marktvoorwaarden voor Peruaanse avocado's vrij goed.

De markt van Guangzhou verkoopt ook kiwi's uit Chili. Hoewel het seizoen nog vroeg is en het aanbod kleiner is dan vorig jaar rond deze tijd, wijzen de handelaren erop dat de verkoopvoorwaarden regelmatig zijn. Er zijn ook verschillende soorten pruimen, waaronder de zogenaamde Chileense "struisvogeleieren", een favoriet van de handelaren op de Guangzhou-markt. De concurrentie is hevig en de verkoopvoorwaarden zijn regelmatig.

Onder het importfruit uit Zuidoost-Azië is het dragonfruit uit Vietnam populair. Volgens de handelaren duurt het aanbod het hele jaar door. Wegens de pandemie en de strengere douaneprocedures zijn importeurs en exporteurs echter voorzichtig en kopen zij slechts kleine hoeveelheden in. In vergelijking met vorig jaar is de afzet van de producten verbeterd. Het witte dragonfruit verkoopt beter dan het rode. Volgens handelaren zijn er verschillende redenen: ten eerste is de prijs van lychees vrij hoog, zodat kopers in plaats daarvan naar dragonfruit kijken. Ten tweede leveren de Chinese teeltgebieden van dragonfruit hoofdzakelijk rood fruit en die prijs is veel lager dan het geïmporteerde rode dragonfruit. Het rode dragonfruit uit Vietnam kan niet concurreren met het binnenlandse dragonfruit, maar het witte verkoopt vrij goed. De prijs van klasse 1 wit dragonfruit uit Vietnam bedraagt ongeveer € 27,38 per karton. De markt van Guangzhou verkoopt ook importananas uit de Filipijnen. Handelaren wijzen erop dat de kwaliteit van het product niet slecht is, maar dat het product regelmatig in beweging is en enigszins onstabiel. De reden hiervoor is dat de prijs van binnenlandse ananas lager is, waardoor de concurrentiepositie van importananas uit de Filipijnen verzwakt.

De Guangzhou groothandelsmarkt voor fruit verkoopt ook binnenlands fruit van topkwaliteit. Tot de bestsellers van dit moment behoren Shandong appelen en Wo mandarijnen uit Yunnan. Ook de kwaliteit van de producten is vrij stabiel. Geurende druiven uit Yunnan zijn onlangs op de markt gekomen en de meeste handelaren verkopen ze. Er zijn verschillende merken en kwaliteiten van het product. Druiven van de derde kwaliteit worden verkocht voor € 19,80 per karton. Het product is vrij goed verhandelbaar. Druiven van tweede en derde kwaliteit worden meestal verkocht in de buurt van Guangzhou, maar druiven van eerste en tweede kwaliteit komen terecht in en rond Shanghai. Blauwe bessen uit Yunnan zijn een ander belangrijk binnenlands fruit. Er zijn vele merken en kwaliteiten en de producten worden regelmatig verhandeld.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven