Situatie Franse aardappelmarkt

Het Franse Interprofessionele Comité van de Aardappel (CNIPT) schrijft in zijn meest recente bulletin dat de Franse aardappelmarkt het moeilijk blijft hebben en dat de verkoop voornamelijk aan het einde van de week plaatsvindt. "De hoge temperaturen helpen bovendien niet om de dalende trend die sinds het begin van het seizoen is waargenomen, te keren."

"Primeuraardappelen zouden de sector nieuw leven kunnen inblazen, vooral omdat het assortiment lijkt uit te breiden", schrijft de CNIPT. De eerste oogst verloopt volgens plan en de volumes zouden vanaf volgende week moeten toenemen, waardoor de markt al goed zal kunnen worden bevoorraad. "De hoge temperaturen van de afgelopen weken hebben ertoe geleid dat op bepaalde percelen eerder dan normaal moet worden beregend", staat in het rapport.

"Het buitenlandse enthousiasme voor Franse kwaliteitsproducten blijft bestaan, vooral voor consumptieaardappelen. Oost-Europese landen en Italië zijn afnemers. Ook Israël zou weer interesse kunnen tonen."

Situatie aardappelteelt Europa in weken 16 en 17
Het rapport analyseert ook de situatie van de aardappelteelt in andere EU-landen in weken 16 en 17.

"In Portugal worden primeuraardappelen gerooid. De kwaliteit is goed en de resultaten zijn bevredigend. In Ribatejo is de oogst van witte aardappelen begonnen, zij het met voorlopig beperkte hoeveelheden. De andere belangrijke oogsten zullen over ongeveer 10 dagen beginnen. Portugese groothandelaren importeren nu de laatste vrachtwagens uit Frankrijk en Spanje, wachtend op de stijging van de Portugese oogst", zo luidt de analyse voor weken 16 en 17.

"In Italië laten de nog onbeduidende volumes primeuraardappelen niet toe om aan de binnenlandse marktvraag te voldoen. Ook de prijs is onbetaalbaar. Italiaanse kopers gaan door met het importeren van primeuraardappelen uit Egypte, terwijl het Egyptische product normaal gesproken vanaf eind april wordt vervangen door lokale aardappelen."

Volgens de CNIPT kwamen de aardappelen in de Spaanse supermarkten in weken 16 en 17 vooral uit Israël en Egypte. "Met het stopzetten van de export naar Rusland en Oekraïne zijn deze aardappelen meer aanwezig op de Europese markt en concurreren ze met de Spaanse aardappel. Kopers richten zich ook steeds meer op Spaanse of geïmporteerde primeuraardappelen."

Bron: cnipt.fr / agrodigital.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven