Zoete aardappel minder aantrekkelijk voor Egyptische telers na moeilijk seizoen

Het Egyptische zoete aardappelseizoen gaat van start met een areaalafname van 40% vanwege een moeilijk seizoen vorig jaar, zegt een Egyptische exporteur van groenten en fruit. Verder hebben de aanzienlijk gestegen kosten gevolgen voor de vraag.

Volgens Reda Ezz, oprichter van het Egyptische AGF-handelsbedrijf All Fresh Egypt, begon het zoete aardappelseizoen weifelend gezien de uitdagingen van vorig jaar. "Telers in Egypte waren bang voor stagnatie op de Europese markt, zoals vorig seizoen gebeurde. Vorig seizoen waren er al waanzinnige prijsstijgingen van meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, verpakkingsmaterialen, wegtransport en zeevracht. En de stijging blijft aanhouden, onder meer door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne."

Momenteel hebben deze kostenstijgingen volgens Ezz geleid tot een lagere vraag naar zoete aardappelen. "De vraag is erg rustig wegens de hogere verkoopprijzen. De prijs voor het verschepen van een gekoelde container naar de Europese havens is momenteel $ 4.000 en een karton van 6 kg kost nu € 0,80. Er zijn bovendien nog geen tekenen dat er binnenkort een einde komt aan de stijgingen. Zoete aardappel wordt in de eerste plaats beschouwd als een exportgewas, vooral geïmporteerde rassen zoals Beauregard, Bellevue en Evangeline. Telers hebben de afgelopen jaren veel interesse getoond in deze teelt."

Maar door de uitdagingen van vorig jaar hebben telers deels voor andere gewassen gekozen. "De daling van het areaal wordt geraamd op 40%. Vorig seizoen konden telers immers geen winst behalen door de kostenstijging en de gelijkblijvende verkoopprijs op de Europese markt. Telers gingen op zoek naar andere gewassen die een beter inkomen voor hen en hun families zouden opleveren, zoals katoen en rijst."

Ezz zegt dat ze dit jaar een nieuw ras testen. All Fresh heeft in 2021/2022 bijna 5.000 ton zoete aardappelen geëxporteerd. "We zouden graag naar alle Europese landen exporteren. All Fresh wordt beschouwd als een pionier in het jaarlijks introduceren van nieuwe rassen. We zijn begonnen met het telen van het ras Beauregard en vervolgens Bellevue en Evangeline. Die doen het ook goed qua rendement en kwaliteit in Egypte. Komend seizoen zullen we de teelt van deze twee rassen uitbreiden en nu zijn we het ras Orleans aan het testen."

Voor meer informatie:
Reda Ezz
All Fresh
Tel: +20 1016151498
Reda@allfresh-eg.com 
www.AllFresh-eg.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven