Zuid-Afrika stevent af op recordoogst hardfruit en druiven in 2021/22

Zuid-Afrika stevent af op een recordoogst van hardfruit en druiven in het verkoopseizoen 2021/22. Gunstige weersomstandigheden, nieuwe teeltgebieden en cultivars met een hogere opbrengst zorgen voor de stijging van de opbrengst. De stijging van de vervoerskosten en teeltkosten, de ineffici├źntie van de plaatselijke havens en de gevolgen van de oorlog tussen Rusland en Oekra├»ne voor de gevestigde handelspatronen vormen echter een uitdaging voor de Zuid-Afrikaanse export van hardfruit en druiven. Als gevolg daarvan staat de winstgevendheid van de sector onder druk, wat toekomstige investeringen zou kunnen beperken.

Appelen
Het appelareaal is de afgelopen tien jaar gestaag toegenomen met een gemiddeld groeipercentage van meer dan 1% per jaar. Deze positieve tendens is het gevolg van de aanhoudende investeringen in de sector hardfruit, die relatief hoge winsten en een betere rentabiliteit uit de exportmarkten opleveren. Bovendien hebben nieuwe en verbeterde cultivars en betere tuinbouwpraktijken, waaronder investeringen in netten, tot hogere opbrengsten geleid.

Deze trend zette zich voort in het verkoopseizoen 2021/22 met een appelareaal dat van 25.272 ha in 2020/21 groeide tot ongeveer 25.500 ha. Dit vertegenwoordigt ongeveer 37 mln appelbomen. Ondanks de uitstekende teeltseizoenen in 2020/21 en 2021/22, waarin historisch hoge opbrengsten werden genoteerd, wordt verwacht dat het appelareaal in de nabije toekomst zal afvlakken. Snellere inputkosten voor de tuinbouw en hogere transporttarieven doen de winstgevendheid van appeltelers dalen, waardoor toekomstige investeringen in de sector zullen worden beperkt.

Druiven
De druiventeelt zal naar verwachting met 4% toenemen tot een record van 380.000 ton in 2021/22. In 2020/21 oogstte Zuid-Afrika 364.063 ton druiven. De groei van de oogst is voornamelijk te danken aan nieuwe aanplantingen van cultivars met een hoge opbrengst die in volle productie komen en gunstige weersomstandigheden gedurende het hele seizoen. Bovendien zijn de gevolgen van de Covid-19
pandemie op de druiventeelt minimaal geweest.

Klik hier om het volledige verslag te lezen.

Bron: apps.fas.usda.gov


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven