Bananenpapier kan Oost-Afrikaanse aardappelen beschermen tegen aardappelcysteaaltjes

Aardappelen zijn een zeer belangrijk gewas geworden in Oost-Afrika, zowel als voedselbron als in economisch opzicht. Alleen al in Kenia dragen aardappelen jaarlijks meer dan € 47 mln bij aan de economie en verschaffen zij werk aan ongeveer 2,5 mln mensen.

Het aanbod daalt echter gestaag. Dit heeft verschillende oorzaken, waaronder het aardappelcysteaaltje, een microscopisch kleine rondwormsoort die zich voedt met aardappelwortels en in de bodem leeft. Zij veroorzaken aanzienlijke verliezen voor de aardappelteelt in Kenia en waarschijnlijk in de hele regio. Volgens de huidige ramingen wordt in Kenia jaarlijks voor ongeveer € 120 mln aan verliezen toegeschreven aan de nematoden.

Gezien de omvang van de schade die de nematoden aan de aardappelteelt toebrengen, zijn in vele delen van de wereld strenge quarantainevoorschriften ingevoerd om de verdere verspreiding van deze aaltjes tegen te gaan en te beperken. Maar er is misschien een oplossing: bananenpapier. Aardappelen kunnen bij het planten in "bananenpapier" worden gewikkeld om ze tegen de wormen te beschermen. Het papier wordt gemaakt van vezelafval van geoogste bananen dat anders zou zijn weggegooid. In Oost-Afrika zijn er bananen in overvloed en dus ook het vezelafval.

Bij proeven in Kenia met dit bananenpapier was de aardappelopbrengst tot vijfmaal hoger dan bij normale tuinbouwmethoden, terwijl de aaltjesdichtheid aanzienlijk werd onderdrukt.

Bron: theconversation.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven