Zuid-Afrikaanse Lona verwerft meerderheidsbelang in Unlimited Group

Twee van de grootste bedrijven binnen de Zuid-Afrikaanse AGF-sector, de Unlimited Group en Lona, bundelen hun krachten. Samen im- en exporteren de bedrijven meer dan 8 mln kartons groenten en fruit en beschikken zij over een teeltareaal van 4.000 hectare.

"We zijn enthousiast over deze samenwerking, omdat deze op veel vlakken aan onze verwachtingen beantwoordt. Het is een gevalletje 1 + 1 = 3," aldus Spencer Johnson, algemeen directeur van Lona. "De zomerfruitoperaties van UG en de citrusactiviteiten van Lona sluiten goed bij elkaar aan. Het samenvoegen van onze bedrijven levert schaalvoordelen op. We zitten op één lijn wat betreft de verticale integratie. We runnen grootschalige teeltbedrijven voor citrus, mango, steenfruit, druiven, olijven en groenten, die geheel afgestemd zijn op onze marketing- (LonaFRESH, Icon Fruit, Yukon en Taste) en logistieke divisies."

"Het combineren van onze IP-portfolio's voor categorieën zoals steenfruit, citrus en noten zal ons in staat stellen om innovaties te versnellen, de technische ondersteuning aan onze telers te verdubbelen en op de langere termijn te plannen," zegt Hans Christiaan Mylart-Gelein, directeur van Unlimited, een teler, verpakker, verwerker, im- en exporteur van groenten, fruit en noten. 

In deze tijd van logistieke onzekerheid zal Unlimited kunnen profiteren van de investeringen van Lona in fruitpakstations, koelhuizen en havenfaciliteiten in heel het land. Een voorproefje van deze samenwerking is het Sawmill pakstation in Franschhoek, dat binnenkort in gebruik wordt genomen. Hier kunnen in de zomer 1 mln kartons steenfruit worden verpakt en in de winter 1 mln kartons citrus. 

"Zowel Lona als Unlimited zijn al actief sinds de beginfase van de deregulering en kennen elkaar dan ook goed," vervolgt Muylaert-Gelein. Johnson en ik hadden vaak gesprekken over de mogelijkheid van een gezamenlijke onderneming en toen twee aandeelhouders van Unlimited zich terugtrokken, diende zich de kans aan om deze droom waar te maken." 

"De strategie om een dynamische export te ontwikkelen, naast een duurzame lokale handel blijft de hoeksteen van ons bedrijf. Vanuit onze teeltlocaties zullen we Zuid-Afrikaanse retailers van een scala aan fruit, gedroogde mango, olijven en verse en bewerkte groenten blijven voorzien."

"De samenwerking zal er ook aan bijdragen dat we onze ESG-agenda nog efficiënter uit kunnen voeren. Lona heeft het afgelopen decennium grote vooruitgang geboekt in het transformeren van haar bedrijf en is één van de weinige tuinbouwbedrijven met een Level 2-BBEE-score. Ondertussen gaat onze duurzaamheidsunit door met haar activiteiten op het gebied van voedselverspilling, CO2, water en duurzame verpakkingen," aldus Muylaert-Gelein. 

Voor meer informatie:
Unlimited Group
www.unlimitedgroup.co.za 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven