Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gerobotiseerde bijenkorven zouden weleens het antwoord kunnen zijn op teruglopende bijenpopulaties

Onderzoekers schatten dat bijen een rol spelen bij de bestuiving van meer dan een derde van het voedsel dat op onze planeet wordt geteeld. De laatste jaren zijn bijenpopulaties echter sterk teruggelopen. Het IsraĆ«lische bedrijf Beewise verwacht dat robotica en kunstmatige intelligentie (AI) mogelijk een oplossing kunnen bieden. 

In een kast van 12 m2, de zogenaamde Beehome, werken een gerobotiseerd systeem en AI samen om duizenden honingbijen onderdak te bieden. Beehome is 's wereld eerste gerobotiseerde bijenkorf die het mogelijk maakt om het bijenvolk te monitoren. De onopvallende kast ziet eruit als een wit tuinhuisje met kleurrijke gleuven waardoor de bijen in en uit kunnen. Op het dak van de Beehome zijn zonnepanelen aangebracht die de installatie van stroom voorzien. Volgens Forbes is de kast bestand tegen brand en overstromingen en kunnen schadelijke plaagdieren, waaronder Aziatische wespensoorten, er niet binnendringen. 

Beewise beweert dat haar hoogwaardige technologie binnendringende insecten doodt, in indien nodig medicatie verstrekt en de bijen bovendien alternatieve voedselbronnen biedt. 

Beewise vertelt dat de nieuwe gerobotiseerde bijenkorven de terugloop van bijenkolonies tot minder dan 8% kunnen terugdringen. Het bedrijf legt uit dat traditionele houten kasten al ruim 150 jaar in gebruik zijn, en dat de sector met haar tijd mee moet gaan om de huidige daling van de bijenpopulatie een halt toe te roepen. Ze laat weten dat Beehome bijenhouders niet zal vervangen, maar hun werkzaamheden zal verlichten en inkomsten zal verbeteren, dankzij hoger opbrengsten en een toename van het aantal bijen.  

Bron: tastingtable.com

Publicatiedatum: