'Uitzonderlijke' droogte vraagt beregening in diverse groenten

Maart 2022 was een uiterst droge maand. Er viel 2 millimeter neerslag, terwijl dat normaal 60 millimeter is. Het grondwaterpeil staat normaal na de winter, rond eind maart, op zijn hoogste punt en daalt dan tot eind september. Maar nu gaat het veel sneller dan normaal.


Neerslagtotaal van de laatste 90 dagen, gemiddeld voor heel België, situatie op 13 mei 2022. Bron: www.meteo.be

Volgens recente metingen (1 mei 2022) vertoonde 67% van de meetplaatsen een lage (42%) tot zeer lage (25%) grondwaterstand voor de tijd van het jaar. Dat percentage zal de komende dagen nog stijgen, want het heeft nauwelijks geregend en er wordt opnieuw weinig neerslag voorspeld. Vooral Oost- en West-Vlaanderen zijn droog tot zeer droog. 'Uiterst droog' is een situatie die normaal gezien maar één keer om de vijftig jaar voorkomt, maar nu al sinds 2018 elk jaar opnieuw opduikt. Iets wat heel uitzonderlijk was, wordt dat steeds minder.


Droogte-index (SPI-3), situatie op 13 mei 2022. Bron: www.meteo.be

Beregening is noodzakelijk in een aantal specifieke teelten of teeltomstandigheden.

Een overzicht van een aantal groenteteelten:

Spinazie

Voor een goede ontwikkeling van spinazie is beregening zeker aangewezen om een goede opbrengst te bekomen. Hoeveelheden water tot 20 liter zijn aangewezen.

Koolgewassen
De voorbije weken zijn heel wat kolen geplant, denk maar aan spruit-, sluit- en bloemkool. Indien geplant werd in een niet te kluiterige grond en de planten zijn mooi aangedrukt tijdens het planten dan is beregenen niet nodig. Er is nog vocht in de bodem en de wortels zullen het vocht zoeken en beter inwortelen. Pas op met kolen die geplant worden na gras, daar is het vocht uit de grond gehaald door het gras en daar is beregenen wel nodig, net zoals op grond met grove kluiten. In vroege plantingen bloemkool of broccoli voor de versmarkt is de bodem al erg uitgedroogd en is beregening veelal wel noodzakelijk. In deze grotere koolgewassen zal regelmatig moeten beregend worden met giften van 20 à 25 liter.

Wortelen, pastinaak
Wortelen, pastinaak die reeds een aantal weken gezaaid werden, zijn over het algemeen goed gekiemd en de wortels ontwikkelen daar vlot. De laatste weken is het echter heel droog geworden waardoor de kieming moeilijk en heterogeen kan verlopen. Voor pastinaak kan dit leiden tot heel weinig opkomst. Bij wortelen zien wij soms een zeer gespreide opkomst, bijvoorbeeld een tweede opkomst na een regenbui. Beregenen met een beperkte hoeveelheid water na zaai kan aangewezen zijn of wachten met zaaien tot na regen.

Prei
Enkel de zaaibedden en de zomerprei dient momenteel beregend te worden. Prei heeft een grote vochtbehoefte voor een goede groei. Niet beregenen zal een latere oogstdatum als gevolg hebben.

Selder
Het planten van (knol)selder is volop gestart. Hier gelden dezelfde regels als voor bloemkool. Indien geplant werd in een niet te kluiterige bodem is beregenen voorlopig nog niet echt nodig tenzij het gaat om al wat vroegere plantingen. Daar is beregenen wel aangewezen.

Bron: PC Groenteteelt


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven