Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim Waterman, Waterman Onions:

"Eigenlijk zou er in de tweede helft van het uienseizoen een quotum moeten gelden"

Tholen - Of er nog een leuk staartje inzit dit uienseizoen? "Het zou nog prima kunnen, voorlopig zitten we nog niet in de nieuwe uien", constateert Wim Waterman van Waterman Onions uit Emmeloord. "De beurs in Emmeloord heeft een stapje terug gedaan. Telers wilden sneller dan de baalprijs, maar dat bleek toch niet mogelijk. Eerst was 15 cent het mikpunt voor de teler, dan gaat er op een gegeven moment iemand overheen en dan wordt het volgende mikpunt 20 cent. Maar wat een teler zou moeten krijgen kan de handel er niet altijd voor geven."

"Maar mogelijkheden voor een goed seizoenslot zijn er zeker nog. De vraag is wel hoe het staat met de bewaarbaarheid van de laatste uien. Het is lang koud geweest. Nu loopt de temperatuur in de bewaring op als je niet kunt koelen en de vraag is wat dit voor een effect heeft op het product", aldus Wim, die het nog te vroeg vindt om een verwachting uit te spreken voor het nieuwe seizoen. "Alle prijsverwachtingen voor volgend jaar zijn uit de lucht gegrepen, het huidige seizoen is grijpbaar, maar voor het nieuwe seizoen kan er nog van alles gebeuren."

"Wat we weten is dat er minder uien zijn uitgezaaid. De grote vraag is wat de droogte zal doen met de opbrengsten. Nu is er nog niet zo heel veel aan de hand. Augustus is de groeimaand, dan worden de kilo's bepaald. Als het in augustus droog is, dan is het een ander verhaal dan in mei", aldus Wim. "Dat maakt de uienmarkt ook zo enorm dynamisch. Als er 30-40% minder uien groeien volgend seizoen, hoeven we elkaar ook niet zo te beconcurreren. Want we maken het elkaar er met z'n allen niet makkelijker op. Wat dat betreft zou er voor de tweede helft van het seizoen eigenlijk een quotum moeten gelden."

"Wat we momenteel op de markt zien is dat landen in het zuiden van Europa, waar best veel uien naartoe gingen, steeds meer zelfvoorzienend raken. In het noorden van Europa is de vraag redelijk goed. De export naar Afrika ligt nu wel op een laag pitje", vertelt de exporteur. "Het Hollandse rode seizoen is nu echt een eind gebeurd. Ze zeggen weleens dat je nooit de laatste koopt, maar dat spel is nu wel gespeeld. Het seizoen van de rode uien uit Nederland loopt zodoende naadloos over op het Egyptische seizoen. Maar ook dat seizoen moet, mede door de logistieke vertragingen, echt nog op gang komen, maar Egyptische uien zullen er genoeg komen."

Dat geldt dit seizoen niet voor de importuien van de verre bestemmingen. "Wij draaien daarin nog wel programma's voor vaste prijzen, maar er is dit jaar bijna geen vrije handel in importuien. Door alle logistieke uitdagingen om de uien hier te krijgen, kiest men toch voor een stukje zekerheid en worden er dit seizoen nauwelijks uien op de bonnefooi uit bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland gestuurd. Wel heeft de hele logistieke situatie in zijn algemeen veel gevolgen voor de prijs, want als het met de logistiek niet soepel verloopt, heeft dat ook invloed op de productprijs. Het drukt de uienprijs zelfs een beetje naar de achtergrond om dat er meer aandacht uitgaat om te besparen op  de logistieke kosten, omdat de uienprijs dit seizoen toch in beton gegoten lijkt."

Voor meer informatie:
Waterman Onions
Hannie Schaftweg 12
8304 AR Emmeloord
+31 (0)527 617 496
wim@waterman-onions.nl  
www.waterman-onions.nl