geoptimaliseerde stoomschiller

"Energie-efficiënt schilproces werkt met relatief weinig stoom"

In tijden van stijgende energieprijzen is er in de voedingsindustrie veel vraag naar energie-efficiënte machines. Ook machinebouwer EIMA Engineering uit Niedersachsen heeft deze trend herkend en het tot zijn opgave gemaakt om verwerkers tegemoet te komen met krachtige en vooral energiebesparende processen. De nieuwste generatie van de beproefde stoomschillijn (DS05-16 Monsun) voor aardappelen en groenten werd onlangs op de Logistica gepresenteerd.

"Vergeleken bij het vorige model heeft de geoptimaliseerde stoomschiller een lagere energieopbrengst omdat er in dezelfde verrichting meer volume verwerkt kan worden. Kort samengevat: we kunnen meer volume verwerken met dezelfde hoeveelheid stoom, waardoor we onder de streep minder bronnen verbruiken. Daarnaast is de stoomtemperatuur lager terwijl de output hetzelfde blijft", schetst Kai de voordelen van het geoptimaliseerde proces. De techniek wordt hoofdzakelijk ingezet voor de verwerking van aardappelen, veldgroenten (rode bieten, wortelen, enzovoort) en vruchtgroenten.


De nieuwe generatie van de stoomschiller DS05-16 Monsun  

Energie-efficiëntie staat bovenaan
"Voor ons speelt niet de slagfrequentie op zich, maar de energie-efficiëntie de grootste rol, gezien de huidige energiemarkt. Wat de opwekking van energie betreft willen we zo kosteneffectief mogelijk werken, wat in de dagelijkse praktijk betekent dat we in de eerste plaats zo weinig mogelijk energie willen gebruiken."

Deze bronefficiënte opzet van de gebruikte machinetechniek loopt ook door in de rest van het productassortiment. Kai: "We hebben bijvoorbeeld een machine waarin zowel de sproeiwas- alsook de bostelunit geïntegreerd zijn. Het water dat in het ene gedeelte nodig is, kan hierdoor in het andere gedeelte worden hergebruikt. Hierdoor wordt het energieverbruik ook bij deze processen aanzienlijk verminderd."

Hygiëne en procesveiligheid
Volgens Kai moet er vroegtijdig gehandeld worden om toekomstige wetgeving op het gebied van bron- en energiegebruik voor te blijven. "Persoonlijk ga ik ervan uit dat over vijf of uiterlijk tien jaar geen stoom meer geproduceerd mag worden. Dat betekent dat je energietechnisch gezien aan de toekomst moet denken." Naast energie-efficiëntie is hygiëne een onvermijdelijke sleutelfactor in de huidige procesverwerking. "Enkele jaren geleden kwam de discussie langzaam op gang, inmiddels wordt ze in praktijk gebracht. Daarbij zetten we ons ook actief in voor de procesveiligheid."

Van middelgrote verwerkers tot aan de grootschalige industrie
Eima Engineering houdt zich bezig met de ontwikkeling en distributie van hoogwaardige machinetechniek, hoofdzakelijk voor de vlees- en groentenindustrie. "In de groentensector bedienen we de grootschalige industrie, maar ook telers die hun eigen oogst willen verwerken. Het laatstgenoemde marktsegment heeft tijdens de pandemie zwaar geleden, maar herstelt zich nu weer zichtbaar, met uitzondering van de handel in bedrijfskantines en grootkeukens. We hebben echter te maken met een dagelijkse strijd om aan voldoende materialen te komen. We hebben het echter tot onze opgave gemaakt om deze problemen op lange termijn op te lossen en alternatieven aan te bieden, mochten er zich op enigerwijze moeilijkheden voordoen."


Kai Brandt (tweede van links) en zijn team op de Fruit Logistica in Berlijn. 

Voor meer informatie:
Kai Brandt
EIMA Engineering GmbH
Käthe-Kruse-Strasse 14
D-26160 Bad Zwischenahn, Duitsland
Tel: +49 4403 622 450
info@eima.de 
www.eima.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven