Willi Sippel

"Mini-romana maakt een grotere oogst mogelijk"

Door het toenemende aandeel van hydrocultuursla in het Knoblauchsland, en de trend richting kleine groenten wordt de klassieke vollegrondsla steeds meer verdrongen. "We hebben op deze trend gereageerd en de klassieke gemengde sla voor nu door mini-romana vervangen. Vergeleken bij de beproefde vollegrondsla heeft de mini-romana een grotere opbrengst per hectare en daarmee een beter areaalgebruik. Verder past het gewas ook naadloos in onze vruchtwisseling", aldus Willi Sippel, groententeler in het Duitse Knoblauchsland bij Nürnberg.

Kroppen mini-romanasla worden ook wel slaharten genoemd, aangezien bij de oogst de buitenste bladeren al verwijderd worden en enkel het slahart overblijft.

"Momenteel groeit en gedijt de mini-romana op meer dan 15 hectare," vervolgt Willi. De assortimentsuitbreiding gaat ook gepaard met investeringen in machines. "We hebben enkele weken geleden een flowpacklijn laten installeren, zodat de mini-romana per twee stuks marktconform verpakt kan worden. Als laaggeprijsd product gaat het grootste deel van de mini-romana, meer dan 90 procent van de totale oogst, naar de Zuid-Duitse retail. Het overige deel wordt via de groothandelsmarkt Nürnberg verkocht."


De mini-romana wordt direct na de oogst gewassen en verpakt. 

Uitbreiding van de radijs- en preiteelt
Naast de mini-romana heeft Willi ook besloten om de bestaande radijs- en preiteelt uit te breiden. "Bij radijs hebben we het areaal met 40 procent uit kunnen breiden, aangezien regionale producten uit Bayern steeds populairder worden. De groententeelt gaat richting meer specialisatie en maximalisatie. Daar hoort ook de verwerking en verpakking op onze eigen locatie bij, waardoor we steeds meer in moderne techniek voor onze gewassen investeren", zegt Willi terwijl hij naar de wasinstallatie voor radijs wijst.

Ondertussen wordt ook de gepassioneerde groententeler geconfronteerd met de huidige uitdagingen, zoals de klimaatverandering en kostenstijgingen. "De weersomstandigheden voor de vollegrondsteelt zijn tot nu toe zeer goed geweest, in tegenstelling tot vorig jaar, toen het voorjaar deels veel te koud was. Daarom zien we momenteel overwegend goede opbrengsten en kwaliteiten, waardoor onze oogst meestal snel en zonder problemen verkocht kan worden."

Dankzij een uitgekiende techniek wordt de vers geoogste radijs rechtstreeks op de akker gewassen en gebundeld. Daarna wordt de radijs in kratten geplaatst en op pallets gestapeld. 

Discrepantie in de prijsvorming
Desalniettemin is er over het gehele assortiment gezien sprake van een aanzienlijke discrepantie tussen de telers- en consumentenprijzen. "Onze prijzen liggen ongeveer op hetzelfde niveau als vorig jaar, terwijl de prijzen aan de POS zichtbaar stijgen en wij te kampen hebben met de kostenstijgingen in de teelt." Door de hoge prijzen en lage koopkracht is de verkoop van bepaalde producten vastgelopen, omdat ze qua prijs niet kunnen concurreren met importwaren. "De markt voor vruchtgroenten was tot enkele weken geleden zeer gespannen, maar heeft zich gelukkig weer enigszins hersteld", zegt Willi tot slot.

Voor meer informatie:
Willi Sippel
Gemüsebau Sippel GbR
Höfleser Hauptstraße 88
D-90427 Nürnberg, Duitsland
Tel: +49 0911 30700750
info@gemuesebau-sippel.de    
www.gemuesebau-sippel.de      


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven