Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Duitse Inkapower zet in op Peruaanse gemberproducten

"Combinatie van verse en verwerkte gember vergroot afzetkansen"

In de schaduw van 's werelds grootste gemberproducent China heeft ook de Latijns-Amerikaanse gemberteelt zich de voorbije jaren in rap tempo ontwikkeld. Met het opschalen van de teelt neemt ook het exportvolume gestaag toe, met name vanuit Peru. Ook het vorig jaar opgerichte Inkapower uit het Duitse Neurenberg ziet kansen en start nu met de import van zowel verse als verwerkte gember direct van de bron. 

De Duitse startup begon afgelopen jaar met de import van zaden, waaronder quinoa. De producten komen uitsluitend uit Peru en worden zowel in conventionele als biologische vorm aangeboden, meldt bedrijfsleider Klaus Scherbauer. "Vooralsnog leveren we vooral gemberpoeder en -flakes, die voornamelijk in Hamburg worden opgeslagen en van daaruit worden gedistribueerd naar afnemers in heel Europa. Door nu ook verse gember uit Peru aan te bieden, hopen we onze afzetkanalen uit te bouwen, ook wat betreft kleinere afnemers." Vanwege de logistieke voordelen gaat men nauw samenwerken met een logistieke partner in de Rotterdamse haven.

Momenteel wordt de Peruaanse gember geoogst, de eerste samples zijn inmiddels al naar klanten verstuurd. "We krijgen overwegend positieve feedback wat betreft de verse gember. De logistiek is bij de import van verse handel natuurlijk wel een stuk uitdagender dan bij poeder en flakes, maar gelukkig kunnen we terugvallen op een ervaren team en een leverancier die al enigszins bekend is met de export van een versproduct", aldus Klaus.


Peruaanse gember onderscheidt zich onder meer door de karakteristieke gele kleur. 

Nederland en Duitsland als kernmarkten
Het verwerkte product wordt via diverse afzetkanalen verhandeld en belandt onder meer bij retailers, verwerkers en groothandelsklanten.  Ook bij de afzet van het versproduct wil men zich in eerste instantie breed oriënteren, waarbij Nederland en Duitsland de kernmarkten zijn. Klaus: "Duitsland is natuurlijk een zeer grote afzetmarkt waar je in theorie grote volumes kwijt kunt, Nederland biedt dan weer unieke logistieke mogelijkheden. Om die reden willen we op beide markten actief zijn."


Verse gember uit Peru

Uitdagend product
Peruaanse gember wordt in de belangrijkste teeltgebieden tussen augustus en september geplant. De oogst vindt normaliter omstreeks mei en juni plaats. "Peruaanse gember heeft minimaal 6 tot 8 maanden tijd nodig om te groeien, ten behoeve van de smaak is echter een rijpingstijd van minimaal 9 à 10 tot soms wel 14 maanden ideaal. In principe kan in Peru bijna heel het jaar gember geoogst worden. Dit maakt het product extra uitdagend, maar ook interessant om te verbouwen en verhandelen.”

Gemberflakes

Prijsverschil met China wordt kleiner
Inkapower werkt samen met een vaste gemberproducent in Peru die over eigen droog- en pakfaciliteiten beschikt. Qua prijs ligt de Peruaanse gember wat hoger dan de Chinese, door het opschalen van de Peruaanse teelt wordt dit verschil zienderogen kleiner. "De meerprijs voor de Peruaanse gember is makkelijk te verdedigen vanwege de unieke smaakeigenschappen, waaronder de gemiddelde grootte, de intens gele kleur en het samenspel van kruidige aroma’s en zuurgraad. Dit hangt wederom samen met de unieke combinatie tussen gezonde bodem, temperatuur, hoogte, water en zonlicht", besluit Klaus.

Voor meer informatie:
Klaus Scherbauer
Inkapower GmbH
Sophienstr. 19
90478 Nürnberg, Duitsland
Tel.: +49 151 236 79 883
Tel.: +49 176 301 27 303
info@inkapower.de  
www.inkapower.de