Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw-Zeelandse telers staan voor dilemma om fruit naar Rusland te verschepen

Hoewel het niet illegaal is om voedingsproducten naar Rusland te sturen, nemen veel NZ-exporteurs stelling tegen de invasie van Oekraïne en boycotten zij de Russische markt. Het stopzetten van zendingen naar voormalige klanten kan echter vrij ingewikkeld zijn en zal voor bedrijven grote gevolgen hebben.

In maart werden bij Freshco, een exporteur van groenten en fruit, zeven grote containers vol appelen op een schip in Napier geladen. Het schip was op weg naar Rusland. Halverwege het laden hoorde Freshco-partner John Mangan het nieuws dat Nieuw-Zeeland sancties oplegt aan Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. "Drie van de containers waren al op het schip en gingen weg, en vier wisten we er nog af te krijgen", zegt Mangan. "Sindsdien zijn we helemaal gestopt."

Appelen en peren zijn de op één na grootste export van Nieuw-Zeeland naar Rusland. In 2020 waren ze goed voor 11,9 miljoen euro, veel minder dan onze boterexport ter waarde van 69,4 miljoen euro. Mangan zegt dat de Russische handel van Freshco tot 3,6 miljoen euro waard was, maar door het economische klimaat dat is ontstaan door de oorlog van Rusland tegen Oekraïne, is het moeilijk om zaken te blijven doen.

Het is nu drie maanden geleden dat de oorlog begon en landen over de hele wereld begonnen met het opleggen van sancties ter waarde van miljarden dollars. Bedrijven van McDonalds tot Fonterra zijn begonnen zich uit het land terug te trekken door zichzelf een boycot op te leggen. Maar niet iedereen heeft dit gedaan. De grootste biologische appelteler van Nieuw-Zeeland, Bostock, blijft fruit naar Rusland sturen. Eigenaar John Bostock zegt dat het bedrijf het regime van Poetin veroordeelt, maar de levering van "humanitaire voedseltransporten" naar Rusland en Oekraïne steunt.

Bron: stuff.co.nz

Publicatiedatum: