René Noordam, OptiTrade International: "De ananasprijzen zijn momenteel uitstekend"

Dominicaanse ananas verkoopt goed in Europa

"De ananasprijzen zijn momenteel uitstekend in Europa, maar de kosten voor de verlading blijven een uitdaging," zo laat René Noordam van OptiTrade International weten, een bedrijf dat exotische AGF uit de Dominicaanse Republiek importeert. Hij vreest echter dat de goede ananasprijzen niet lang meer aan zullen houden, nu de beschikbaarheid van aardbeien op de Europese markt toeneemt. 

"De verkoop verloopt prima en de prijzen zijn goed. Ik hoop dat hier geen verandering in komt wanneer er meer zomerfruit op de markt komt. Het is eigenlijk ieder jaar zo dat de ananasprijzen zakken zodra er meer aardbeien op de markt verschijnen," legt Noordam uit. 

Noordam benadrukt de frustraties en uitdagingen die voortvloeien uit de hoge tarieven die telers en exporteurs wereldwijd aan rederijen moeten betalen. Hij exporteert ook Dominicaanse bananen naar Europa. Dit doet hij in samenwerking met Banasplash, een coöperatie van bananentelers in de eilandstaat. 

"De hoge materiaalkosten en zeevrachttarieven zijn momenteel de grootste uitdagingen. De prijzen van kartons stijgen maandelijks. Het is lastig om dit door te berekenen omdat we werken met jaarcontracten. De prijzen die we voor materialen incalculeren zijn nu al 10% hoger dan begin dit jaar. Het is daarnaast ook lastig communiceren met rederijen. Zo konden we in week 12 en 13 nauwelijks fruit verladen vanuit de Dominicaanse Republiek, omdat het schip al overbeladen was. Dit maakt het extra moeilijk voor ons om de levering te plannen," legt Noordam uit.

Hij importeert als sinds 2015 ananas in Europa en levert aan een wisselend bestand van importeurs, waaronder retailers en groothandelaren. Na een korte onderbreking koopt hij ook weer ananas in de Dominicaanse Republiek in die hij exploreert en via Nederland verlaadt. Hij zet zijn producten in Europa af, waarbij de belangrijkste markten zich in Oost-Europa bevinden. Hij doet dit zowel zelfstandig als in samenwerking met andere ondernemingen. 

"Ik ben begonnen met de import van ananas uit Costa Rica. Later ging ik op zoek naar een product van betere kwaliteit met een kortere transittijd, waarna ik in 2017 in de Dominicaanse Republiek terechtkwam. Ik was echt blij verrast en werd meteen verliefd op het land. Ik zag dat de kwaliteit van het fruit in de boomgaarden erg goed was, maar dat er op het gebied van post harvest-technologie nog wel wat kon worden verbeterd. We kopen al ons fruit zelf in. We staan in nauw contact met onze telers en adviseren hen over de juiste verpakkingen om de post harvest-kwaliteit van de producten te verbeteren," aldus Noordam. 

Hij heeft de wijze raad van zijn Nederlandse grootvader opgevolgd toen hij al op jonge leeftijd in groenten en fruit begon te handelen. "Mijn grootvader leerde mij dat het beter is om te handelen dan te telen. Hij had gelijk. Handelen is inderdaad beter dan telen. Als teler zit je met een koelhuis vol fruit dat je niet verkocht krijgt voor de prijs die je ervoor wilt hebben."

Hoewel hij de wijze raad van zijn grootvader heeft opgevolgd, leerde Noordam ook dat het altijd beter is om direct bij de bron in te kopen. Hij reist regelmatig heen en weer tussen Nederland, Polen en de Dominicaanse Republiek om zelf toezicht te houden op de waardeketen van de ananas, mango's en avocado's die hij in Zuid-Amerika inkoopt en op de Europese markt afzet.

Voor meer informatie: 
René Noordam
OptiTrade International
WhatsApp: +1 809 710 8170
rene@renenoordam.com 
www.renenoordam.com/home.html 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven