Late en zware regens zorgen voor grotere maten Zuid-Afrikaanse citroenen

Late en zware regens, vooral in delen van Port Elizabeth, waar belangrijke citrusteeltgebieden liggen, hebben ervoor gezorgd dat de Zuid-Afrikaanse citroenen groter zijn geworden dan verwacht. Dit betekent dat de telers in de Oostkaap de voorbije weken aanzienlijk grotere citroenen hebben geplukt, zegt Leroux Venter, voorzitter van de focusgroep citroenen van de vereniging van citrustelers.

Hoewel de vroege regens in september 2021 een goede oogst voor het seizoen 2022 aankondigden, remde een gebrek aan regen in het midden van het seizoen de groei van de citroenen, die daardoor niet de ideale grootte bereikten.

Venter: "We begonnen de oogst met iets kleiner fruit. We hadden goede voorjaarsregens, daarna kregen we geen vervolgregens om de grootte van het fruit te helpen groeien, dus de eerste plukken van het seizoen waren kleiner."

De grootte van het fruit in de citrussector wordt bepaald door het aantal vruchten dat in een karton van 15 kg kan. In een karton van 15 kg passen idealiter 100, 113 of 138 citroenen; alles daarboven wordt als te klein beschouwd. "Tijdens de eerste pluk van het seizoen konden er maar liefst 162 in een karton van 15 kg," zei Venter.

"Nadat het eerste fruit eraf was, hielpen de late regens een beetje; nu gaan we naar een telling van 88," zei hij.

Bron: businessinsider.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven