Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Laurens Maartens (StoneX): “Er valt veel te besparen met betaling in lokale voluta”

"Bijna alle betalingen naar Vietnam vinden nog in euro's en dollars plaats"

Tholen - Na het gesloten vrijhandelsakkoord tussen de EU en Vietnam in 2020 werd de importheffing van op 94% van de Vietnamese groenten en fruit per 1 augustus onmiddellijk verlaagd tot 0%. Een opsteker voor het land, dat volgens marktdeskundigen het potentieel heeft om één van de belangrijkste fruitexporteurs voor de EU en de wereld te worden. Vietnam is met een bevolking van 99 miljoen inwoners, de snelstgroeiende economie in de ASEAN-regio. 



Op AGF-gebied speelt het land al een aardig deuntje mee. Vietnam telt namelijk een areaal van meer dan 1 miljoen hectare fruitbomen. Vietnamese telers passen de teelt steeds meer toe op voedselveiligheid en hygiëne, volgens de normen van GlobalGAP. De AGF-producten dragonfruit, mango's, pomelo's, longan, rambutan, mangosteen, jackfruit, sterappel, lychee, passiefruit, kokosnoten, ananas, citroenen en zoete aardappelen behoren tot de grootste exportproducten. Ook de tuinbouw en sierteelt zijn veelbelovende sectoren van de Vietnamese economie en zullen de komende jaren een zeer grote potentiële markt blijven aangezien de tuinbouw en sierteeltsector zich naar verwachting zullen ontwikkelen tot een volwassen en technische industrie.

Toch valt er volgens Laurens Maartens van StoneX, dat gespecialiseerd is in de zogeheten 'cross border payments' naar de minder gangbare valuta, voor importeurs of partijen met een productielocatie in Vietnam nog veel meer geld te besparen bij het doen van de betaling in de lokale valuta. "Bijna alle betalingen naar Vietnam vinden tot nu toe nog in euro's en dollars plaats omdat de meeste Nederlandse partijen geen betaling kunnen faciliteren in de lokale voluta. Daarom wordt de valuta door de lokale bank geconverteerd naar de Vietnamese dong. Hierdoor hebben bedrijven vaak totaal geen idee welke wisselkoers door de bank in rekening wordt gebracht. Men zit volledig opgesloten en is overgeleverd aan de grillen van de lokale bank. Hoe groot dat percentage is varieert, maar als jij met je pinpas in Noorwegen geld pint, betaal je al snel een paar euro aan transactiekosten, laat staan wat een Vietnamese bank rekent..."



StoneX - lid van Dutch Business Association Vietnam - verzorgt al veel betalingen richting Vietnam in de lokale valuta voor een grote, diverse groep klanten. "Dat varieert van de import van goederen tot het voldoen aan de belastingverplichtingen of salarisbetalingen van Nederlandse bedrijven met een productiefaciliteit in Vietnam", vertelt Laurens. "Dat kunnen wij doen dankzij ons corresponderende bankennetwerk met. Onze werkwijze is volledig transparant, wij geven een klant een koers mee, zodat hij op voorhand weet hoeveel euro's of dollars hij moet betalen om aan zijn verplichting te voldoen. Er worden geen fees, commissies of andere kosten aan de transacties toegevoegd." Laurens wijst er wel op alleen klanten te kunnen helpen bij de convertie van euro's en dollars naar dong en niet andersom. "Dat moet door de lokale bank gebeuren."

Laurens roept importeurs, exporteurs en bedrijven met een productiefaciliteit in het land op om de proef eens op de som te nemen. "Onlangs heeft een klant van ons dat gedaan door de helft van zijn besparing op de gangbare manier uit te voeren en de helft door ons te laten verzorgen. Dit zorgde voor een substantiële besparing van 4 tot 6%. Wat nog misschien wel belangrijker is, de klant krijgt weer grip op zijn betaling. Onze werkwijze is transparant, de foutgevoeligheid is een stuk lager en het is ook nog eens goedkoper. Tel uit je winst."

Voor meer informatie:
Laurens Maartens
StoneX Financial GmbH
World Trade Center, Tower H
1077 XV Amsterdam
+31 (0)6 15 47 88 59
laurens.maartens@stonex.com  
Website