Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fred Eickhorst, directeur van de 'Vereinigung der Spargel- und Beerenanbauer'

"De daling van de consumptie, veroorzaakt door de oorlog, waar we zo goed als niets tegen kunnen doen"

De stemming onder de Duitse aspergetelers is momenteel zeer slecht. Vanwege de oorlog zijn er ook geen tekenen van verbetering in de afzetsituatie, vertelt Fred Eickhorst, directeur en woordvoerder van het bestuur van de 'Vereinigung der Spargel- und Beerenanbauer': "De lokale aspergeteelt draait niet op volle toeren, omdat het aanbod zich nauwelijks laat verkopen. Het aanbod is dus duidelijk groter dan de vraag."


Fred Eickhorst. (Foto: Hof Eickhorst)

Laag prijsniveau
Ook de prijzen zijn binnen drie weken gedaald van 20,00 euro per kg naar 10,00 euro per kg. "Af en toe zijn er ook positieve meldingen te lezen, bijvoorbeeld uit de horeca. Er moet echter gezegd worden dat het huidige seizoen niet mag worden vergeleken met de situatie in de afgelopen twee jaar, toen de horeca grotendeels gesloten was. Want veel bedrijven melden dat ze nog lang niet op het niveau van voor corona zitten. Het uitgebreid asperges eten blijft tot nu toe uit."

Bij groene asperges ligt de focus op het buitenland
Bij groene asperges is het wederom zo dat de retail voornamelijk goedkopere asperges uit het buitenland verkoopt. "Ook deze week focuste de verkoop in de retail zich op groene asperges uit het buitenland, waarbij ook toegegeven moet worden dat bijvoorbeeld het Italiaanse aanbod van goede kwaliteit is. Daartegen maken wij met onze teeltkosten gewoonweg geen kans", zegt Fred. Daarnaast is met name Spanje een serieuze concurrent als het om groene asperges gaat.

Vraag naar Nederlandse asperges neemt af
Volgens Fred is de vraag naar asperges uit Nederland duidelijk afgenomen, aangezien de prijzen uit Spanje en andere landen veel lager liggen dan de Nederlandse prijzen. "Nederlandse asperges concurreerden vooral in het premiumsegment met de Duitse asperges. Zodra de kwaliteit van het Duitse aanbod te wensen overliet, kwamen de Nederlandse asperges op de markt. Dat is dit jaar echter niet het geval. Ook in Nederland is de stemming miserabel; ongeveer net zoals bij onze aspergetelers." 

Concentratie op basisvoedingsmiddelen
Ook al horen de witte asperges nog steeds tot de topklasse, de 'Vereinigung der Spargel- und Beerenanbauer' ziet vooral bij groene asperges een groei. Verder is er een neerwaartse tendens: "Na dit jaar zullen waarschijnlijk veel bedrijven, vooral de kleine, helemaal met de aspergeteelt stoppen, terwijl de grote bedrijven hun arealen zullen verkleinen. De daling van de consumptie, die ook door de oorlog is veroorzaakt, is een extreme situatie waar we zo goed als niets tegen kunnen doen", stelt Fred vast. Bij de aardbeien is de situatie vergelijkbaar. Over het algemeen lijken de Duitse consumenten zich op basisvoedingsmiddelen te concentreren, terwijl in het premiumsegment en bij groenten en fruit veel producten blijven liggen.  

Problemen met vroege asperges
Fred geeft echter ook toe dat er aan de kant van de vereniging fouten zijn gemaakt: "We zijn het seizoen waarschijnlijk met te hoge prijzen begonnen. De teeltkosten zijn door de loonstijging van meer dan 25% weliswaar met 1 euro per kilo gestegen, maar toch zijn asperges momenteel goedkoper dan in voorgaande jaren. Consumenten denken echter alleen nog maar dat asperges duurder zijn geworden."

Volgens Fred heeft de vereniging zich mogelijk ook misrekend als het gaat om het vervroegen van het seizoen: "De klimaatverandering heeft ons onder andere gedwongen om bepaalde rassen vroeger aan te bieden. Ook het teeltsysteem hebben we verbeterd en dienovereenkomstig aan moeten passen. Daardoor kunnen we de asperges tot wel drie weken vroeger verkopen, waardoor we ook het aanbod uit Griekenland grotendeels van de markt zouden kunnen verdringen." Er is echter verzuimd om naar de consumenten te communiceren dat de asperges nu ook vroeger op de markt zouden komen, waardoor de prijzen niet echt meer naar boven kunnen worden aangepast.

"De maand mei maakt alles nieuw"
Fred ziet momenteel ook weinig positieve impulsen vanuit de retail om verandering in de situatie te brengen. "Maar wat ik de laatste tijd ook steeds weer gezegd heb is: de maand mei maakt alles nieuw. Het weer is de afgelopen tijd prachtig geweest, dit was zowel voor de asperges die onder folie groeien alsook voor de aardbeien een groot voordeel. Begin mei is de koopbereidheid iets verbeterd. Asperges en aardbeien worden nog steeds gegeten, maar op een duidelijk lager niveau. Bovendien blijft de droogte ook een probleem in het hele gebied."

Na een gesprek tussen de retail en de 'Vereinigung der Spargel- und Beerenanbauer' zijn er plannen om de etikettering van Duitse producten uit te breiden. Fred is bijvoorbeeld overtuigd van het label 'geoogst in Duitsland', waarop de omtrek van Duitsland samen met de nationale vlag staat afgebeeld. "Of de handel hier daadwerkelijk in mee gaat is twijfelachtig, omdat de prijs onder andere afhangt van de uitwisselbaarheid van de producten."

Beslissingen van de consumenten
Deze uitdagingen zullen vooral kleine bedrijven in Zuid-Duitsland treffen, vermoedt Fred. "Het zuiden profiteerde er vroeger altijd van dat zij in het voorseizoen met goede hoeveelheden een goede afzet konden behalen. Bij de aardbeien net zo: vroeger konden Zuid-Duitse bedrijven vooral in het voorseizoen goed punten scoren, voordat het aanbod uit het noorden op de markt kwam. Maar deze planning werkte dit jaar niet, omdat we het seizoen met slechte prijzen gestart zijn. Zelfs de prijzen voor kasaardbeien uit Nederland waren dit jaar niet acceptabel. Uiteindelijk is het echter ook aan de consumenten om te beslissen welke aardbeien verkocht worden en welke niet."  

Voor meer informatie:
Fred Eickhorst
Vereinigung der Spargel- und Beerenanbauer e.V.
Steinstraße 14
26209 Sandhatten, Duitsland
Tel: +49 4482 9082130
kontakt@spargelundbeerenanbauer.de 
www.spargelundbeerenanbauer.de 

Publicatiedatum: