Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 19:

'Zuid-Afrikaanse importperen domineerden de Duitse markt'

Hoewel hun aanbod merkbaar was afgenomen, domineerden Zuid-Afrikaanse importperen met grote afstand de markt. Williams Christ, Packham's Triumph en Rosemarie verloren daarbij aan relevantie, Forelle won volgens de BLE aan betekenis. Daarna volgden leveringen uit Chili en Argentinië qua betekenis, hun aanbod was eveneens afgenomen. De vraag kon echter zonder problemen gedekt worden.

De prijzen zijn niet wezenlijk veranderd. Op sommige plaatsen werden de prijzen iets verlaagd vanwege het aanbod of om de verkoop te stimuleren. Maar zo nu en dan waren er ook stijgende prijzen te zien. In München werden Abate Fetel peren uit Chili dermate duurder dat de afzet verminderde. Nederlandse en Belgische partijen vulden het aanbod op sommige plaatsen aan, net als de laatste Turkse leveringen. De kwaliteit in deze sector overtuigde meestal nog, waardoor de verkoop meestal gestaag verliep bij gelijkblijvende prijzen. 

Appelen
Duitse appelen van de oude oogst domineerden nog steeds de markt, al werd het Duitse aanbod wel minder belangrijk. De import vanuit het zuidelijk halfrond betrof voornamelijk Royal Gala uit Chili en Nieuw-Zeeland. Chileense Elstar en Nieuw-Zeelandse Cox Orange speelden een belangrijke rol in het assortiment, hun aanbod was nog iets toegenomen. 

Druiven
De Zuid-Afrikaanse aanvoer domineerde de markt, gevolgd door de Chileense en Indische aanvoer. Het ging voornamelijk om Thompson Seedless en Crimson Seedless. Importen uit Peru hadden slechts nog een aanvullende status. Het aanbod was merkbaar afgenomen. Maar ook de vraag was merkbaar terughoudender dan voorheen.

Aardbeien
De aanvoer vanuit Duitsland was merkbaar toegenomen. Vooral aardbeien uit de vollegrond wonnen duidelijk aan betekenis. Na het Duitse aanbod was het Nederlandse aanbod het belangrijkst, maar de Nederlandse aardbeien speelden vooral in Berlijn en Hamburg een grotere rol, terwijl ze in München compleet ontbraken. 

Citroenen
Spaanse Primofiori citroenen van de oude oogst en Verna citroenen domineerden de markt. De prijzen vertoonden vaak een licht stijgende trend, als gevolg van de komst van de nieuwe oogst uit Spanje.

Bananen
De afzetmogelijkheden waren op verschillende plaatsen iets afgenomen. Vraag en aanbod waren desondanks vaak met elkaar in evenwicht. De prijzen bleven vaak op het bestaande niveau.

Bloemkool
Duitse partijen domineerden de markt. Het aanbod aan Belgische en Nederlandse partijen was merkbaar toegenomen, terwijl de betekenis van Italiaanse en in het bijzonder Franse bloemkolen afnam. Alles bij elkaar was het aanbod iets afgenomen.

Sla
Bij ijsbergsla domineerde het Spaanse aanbod de markt, maar hun seizoen liep langzaam ten einde. De betekenis van Duitse en Nederlandse sla nam daarentegen toe. Bij kropsla werd de markt opgedeeld door Belgische en Duitse partijen. Italiaanse aanvoer completeerde het aanbod.

Komkommers
Er waren uitsluitend Duitse, Nederlandse en Belgische komkommers  op de markt verkrijgbaar. Het aanbod was weliswaar afgenomen, maar de vraag kon desondanks zonder problemen gedekt worden. De vraag was niet bijzonder groot.

Tomaten
Er kwam beweging in het assortiment: Marokkaanse, Tunesische en Turkse importen verdwenen vrijwel helemaal uit het aanbod, en de Italiaanse en Spaanse aanvoer daalde tot een gering niveau. Duitse tomaten speelden ook slechts nog een minimale rol. Het productpalet werd gedomineerd door Nederlandse en Belgische tomaten.

Paprika's
Nederlandse paprika's domineerden de markt, gevolgd door Turkse en Belgische paprika's. Het aanbod aan Spaanse partijen nam enorm af, en de grootte van het Duitse aanbod was nauwelijks veranderd. De afzet verliep wisselend, waardoor de prijzen zich ook verschillend ontwikkelden.

Asperges
Duitse asperges domineerden met grote afstand de markt. Het aanbod overtrof de afzetmogelijkheden. De vraag was na het moederdagweekend aanzienlijk afgenomen. Om overschotten te voorkomen of kwijt te raken moesten de handelaren hun prijzen vaak verlagen. Alles bij elkaar waren de prijsverlagingen ook vrij fors.

Bron: BLE

Publicatiedatum: