Juan Manuel Coello, Patatas Meléndez

"Hoge vraag naar Spaanse primeuraardappelen en goede prijzen door laag aanbod Murcia"

In het Spaanse primeuraardappelseizoen zijn er al behoorlijke volumes beschikbaar in de vroege teeltgebieden in het zuiden van het land. Toch begint de afzet met hoge prijzen wegens een beperkte opbrengst in Murcia, dat de gevolgen ondervindt van de overvloedige lenteregens.

Ook Patatas Meléndez, een bedrijf uit Valladolid dat op de Spaanse aardappelmarkt een marktaandeel van 20% heeft, heeft het seizoen al afgetrapt in Andalusië en Murcia.

Gezien de grote vraag naar primeuraardappelen op zowel de Spaanse als buitenlandse markt, heeft het bedrijf mooie verwachtingen voor deze nieuwe oogst. Patatas Meléndez voorziet ruim 35.000 ton aardappelen aan te kopen in Andalusië en Murcia.

"We hebben een heel goed gevoel bij dit nieuwe seizoen. De inkrimping van het areaal en het weer vormden natuurlijk een uitdaging, maar we hebben samen met onze telers hard gewerkt om het product op tijd in de schappen te kunnen leggen en de consument hoogwaardige producten te kunnen aanbieden", zegt COO Juan Manuel Coello.

"Er is wat onzekerheid geweest in de eerste twee weken van mei door het slechte weer in Murcia, waar de opbrengst beperkt is. Bepaalde partijen uit Murcia kunnen we niet op de markt brengen en we moeten er zorgvuldig sorteren vanwege de impact van de regen. De oogst in Andalusië laat ons wel toe om zonder problemen en met kwaliteitsproduct de levendige markt te betreden. De vraag is hoog en de prijzen zijn goed vanwege de kleinere hoeveelheden in Murcia", legt Juan Manuel Coello uit.

Hoewel de teeltkosten flink zijn gestegen, worden die volgens de COO toch gecompenseerd door de hoge prijzen. "Door de kostenstijgingen hebben we de contracten met onze telers en klanten aangepast. Ook de vrije telers ondervinden momenteel geen problemen omdat de prijzen uitstekend zijn."

"Dankzij ons Tuinbouwplan en de overeenkomsten met de telers slagen we erin om hen voldoende winstmarges te garanderen. We werken daartoe een wekelijkse planning uit om de aanvoer naar de verschillende afzetkanalen in evenwicht te houden", voegt hij toe.

Ook dit jaar heeft Patatas Meléndez de rassendistributie zorgvuldig gepland om op een ordelijke manier te kunnen werken. Dat biedt zekerheid aan alle telers die met het bedrijf samenwerken en garandeert het beste product voor de consument. Wanneer het seizoen in Andalusië en Murcia ten einde loopt, gaat Patatas Meléndez verder met de oogst in Castilla-La Mancha om ten slotte af te ronden met de afzet van de aardappelen uit Castilla y León.

Patatas Meléndez
Patatas Meléndez sorteert, verpakt en verkoopt zo'n 180 miljoen kg aardappelen per jaar. Het jaar 2021 werd afgesloten met een omzet van ruim € 90 miljoen. Het bedrijf stelt 370 professionals te werk. Meer dan 500 telers zijn aangesloten bij het Tuinbouwplan van Patatas Meléndez.

In 2022 zal Patatas Meléndez de bouw voltooien van zijn geautomatiseerd en gedigitaliseerd pakstation van 21.600 m². De faciliteit wordt een van de modernste in de sector op Europees niveau, met geavanceerde technologie om het hoogste rendement te halen. Patatas Meléndez heeft meer dan € 32 miljoen geïnvesteerd in het project. Digitalisering staat centraal, terwijl er ook gebruik wordt gemaakt van groene energie en ingezet wordt op de vermindering van het gebruik van plastic in de verpakkingen. Ook de watervoetafdruk wordt gereduceerd met efficiënte maatregelen.

"De missie van Patatas Meléndez is de consument 365 dagen per jaar de beste smaakbeleving te bieden en steeds aardappelen te leveren met een identieke en ongeëvenaarde textuur", besluit Juan Manuel Coello.

Voor meer informatie:
Patatas Meléndez
Tel: +34 983 812 920 (Spanje)
comercial@patatasmelendez.com
patatasmelendez.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven