Spaanse Intercitrus vraagt Europese Commissie morgen koudebehandeling goed te keuren

Intercitrus hoopt dat het Permanent Fytosanitair Comité van de Europese Unie (SCoPAFF) vrijdag 20 mei de wijziging van de Europese verordening steunt om koudebehandeling toe te passen op sinaasappelen die worden geïmporteerd uit landen waar Afrikaanse fruitmot aanwezig is.

"Na het aflopen van de bezwaartermijn in de EU en bij de Wereldhandelsorganisatie, moet de maatregel nu worden geratificeerd zodat ze onmiddellijk in het Publicatieblad van de Europese Unie kan worden gepubliceerd en in werking treden", zegt Inmaculada Sanfeliu, voorzitster van de Spaanse interprofessionele organisatie Intercitrus. "Alleen op deze manier zou de toezegging worden nagekomen van de commissaris voor Volksgezondheid, Stella Kyriakides, die schriftelijk heeft aangekondigd dat de uitvoering van de maatregel zou plaatsvinden vóór het begin van het nieuwe importseizoen."

"Hoewel er nog geen citrus is aangekomen in een Europese haven, weten we wel dat er schepen in Zuid-Afrika worden geladen met sinaasappelen die binnen enkele dagen naar Europa zullen vertrekken. Als de maatregel nog verder wordt uitgesteld, kan de Commissie zelf ter verantwoording worden geroepen, want op haar verzoek waarschuwde de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) afgelopen zomer al in een advies voor het grote risico dat de plaag zich op het grondgebied van de EU zou kunnen vestigen. Daarom adviseerde de EFSA om deze behandeling toe te passen", stelt ze.

"Gezien de manoeuvres van de Zuid-Afrikaanse citruslobby in Brussel de afgelopen weken, dringen wij er bij de Commissie op aan gehoor te geven aan de wetenschappelijke studies van de EFSA en de eisen van de Europese regelgeving zelf, die 'totale afwezigheid van plagen' bij import vereist", zegt Inmaculada Sanfeliu. "Alleen koudebehandeling kan volgens de EFSA zelf de afwezigheid van Afrikaanse fruitmot met 99,9968% garanderen. Op basis van dergelijke argumenten en het standpunt dat door de SCoPAFF op 1 februari werd ingenomen, zou de Commissie de toepassing van koudebehandeling moeten goedkeuren."

"Als de Commissie zich ondanks deze argumenten laat meeslepen en op 20 mei de toepassing niet goedkeurt, tegen haar plicht en verantwoordelijkheid in, zou de koudebehandeling moeten worden verdedigd door beleidsmensen die hun politieke verantwoordelijkheid wel opnemen, met name de Spaanse minister Luis Planas, samen met zijn bondgenoten uit de citruslanden Frankrijk, Italië, Portugal en Griekenland, op de Raad van Landbouwministers van de EU die op 24 mei zal worden gehouden", stelt Inmaculada Sanfeliu voor.

"Het ministerie heeft technisch en politiek zeer goed gewerkt aan deze maatregel en is zich zeer bewust van het bestaande fytosanitaire risico. Een dergelijk voorstel zou dus in overeenstemming zijn met al die inspanningen", verduidelijkt de voorzitster van Intercitrus.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven