Oorzaak: minder areaal en slecht weer in Sicilië en Spanje

Weinig vroege meloenen en hoge prijzen in Italië

Voor de meloenenhandel is de situatie momenteel "dramatisch": het fruit is beperkt beschikbaar en de prijzen rijzen de pan uit. Op Sicilië zijn er weinig vroege meloenen, net zoals in Spanje. In heel Europa zijn er bijna geen meloenen te vinden.

"Zoiets heb ik in de afgelopen 40 jaar nog nooit gezien, toch niet in deze proporties", zegt Bruno Francescon van het Italiaanse Mantuafruit. "We kunnen de bestellingen niet uitvoeren. Er liggen meerdere factoren ten grondslag aan deze situatie. Allereerst is er minder aangeplant (zie ons artikel van 24/03/2022) vanwege de hoge teeltkosten. Daarna zorgde het weer voor problemen bij de vruchtzetting, waardoor die enkele hectares vroege meloenen een lage opbrengst hadden. Ten slotte hebben de temperaturen de rijping met meer dan 10 dagen uitgesteld."

Alessio Orlandi en Bruno Francescon

"De beschikbare meloenen op de markt voldoen helemaal niet aan de vraag. We vertellen onze klanten dat het zeker niet het moment is om promoties aan te bieden tegen € 1,99 euro per kilo zoals velen hadden gepland. Aangezien er geen product is, dekt dat bedrag niet eens de telersprijs", stelt commercieel directeur Alessio Orlandi.

Volgens Orlandi zal deze situatie in ieder geval tot eind mei of begin juni aanhouden. "De kwaliteit van het product is erg goed. Maar de meloenen moeten goed worden gecontroleerd omdat er, gezien de grote vraag, altijd het risico bestaat dat telers het fruit onrijp oogsten. We raden onze telers aan om op het juiste moment te oogsten. De komende dagen begint de oogst van de meloen met gladde schil op Sicilië en daarna volgt de rest van Italië, van zuid naar noord."

De hoge temperaturen van deze dagen verhoogt de vraag naar zomerfruit. "De situatie is eender voor watermeloen. Er is een tekort aan product. We moeten de komende weken nog geen normale situatie verwachten", besluit Orlandi.

Voor meer informatie:
Mantuafruit 
Via Retenago 13
46040 Rodigo (MN) - Italië
Tel: +39 0376 650 727
info@melonifrancescon.it 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven