Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Spanje op één na grootste importeur in eerste semester 2021

Import van groenten en fruit uit derde landen in de EU blijft groeien

De import van groenten en fruit uit derde landen blijft toenemen in de belangrijkste EU-lidstaten. In de eerste helft van 2021 is volgens gegevens van Eurostat de import met 3% in volume en met 2% in waarde gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2020. De 11,4 miljoen ton en € 11,785 miljard overtreffen ook het vijfjarig gemiddelde met respectievelijk 18% en 23%.

Nederland is de lidstaat die de meeste groenten en fruit uit derde landen importeert. In de eerste helft van 2021 voerde het 3,7 miljoen ton in, goed voor 32% van het EU-totaal. Die hoeveelheid hield een stijging van 7% in vergeleken met dezelfde periode in 2020 en van 24% ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde.

Traditioneel bezetten België en Frankrijk de tweede en derde positie in de ranglijst, maar in de eerste helft van 2021 eiste Spanje de tweede plaats op met een import van 1,2 miljoen ton, 11% meer dan in 2020. Volgens telersvereniging Fepex is het een duidelijk teken van de alsmaar sterkere aanwezigheid van groenten en fruit uit derde landen op de Spaanse markt. In de afgelopen vijf jaar heeft Spanje 28% meer groenten en fruit van buiten de EU geïmporteerd.

België voerde 1,1 miljoen ton in, 6% meer dan in het eerste semester van 2020. Ook Frankrijk kwam uit op 1,1 miljoen ton, 10% meer dan in 2021 en 13% meer dan het vijfjarig gemiddelde. Duitsland importeerde 1 miljoen ton, 1% minder dan in de eerste helft van 2020, maar 7% meer dan het vijfjarig gemiddelde.

Bron: fepex.es

Publicatiedatum: