"Sinaasappelboomgaard te koop in Valencia voor € 5.000"

Op een populaire online marktplaats kun je advertenties vinden voor sinaasappelboomgaarden in de Valenciaanse Gemeenschap voor slechts € 5.000. Deze aantrekkelijke prijzen voor productieve percelen suggereren natuurlijk dat er moeilijk kopers gevonden worden en zijn in feite een weerspiegeling van de problemen waarmee de Valenciaanse citrussector, die traditioneel bestaat uit kleinschalige telers, te kampen heeft.

"Veel telers zijn oudere mensen. Wanneer ze overlijden kiezen hun kinderen vaak noodgedwongen om de percelen te verkopen, omdat ze zelf niet in staat zijn om die te onderhouden of iemand te betalen die dat voor hen doet", leggen ze uit bij telersvereniging Ava-Asaja.

Het aanbod van grond met deze kenmerken is veel groter dan de vraag. "Het kost veel moeite om de kleine percelen te verkopen, en die vormen de meerderheid in de Valenciaanse Gemeenschap. Investeringsfondsen en grote bedrijven kopen zeker grond op, maar ze zoeken percelen die veel groter zijn, omdat die winstgevender zijn."

Volgens het laatste Overzicht van de Grondprijzen, opgesteld door het gewestelijke ministerie van Landbouw, bedraagt de prijs van een hectare met citrusbomen momenteel € 36.685. In 2006 was dat nog dubbel zoveel, toen te midden van een grondbubbel € 75.290 werd neergeteld.

De winstmarges in de citrusteelt nemen dan ook steeds verder af. Ava-Asaja stelt dat de gemiddelde telersprijzen stagneren terwijl de teeltkosten blijven stijgen.

Volgens gegevens van de studie "De evolutie van de teeltkosten in de Valenciaanse citrusteelt", gepubliceerd door María Ángeles Fernández-Zamudio van het Valenciaanse Instituut voor Landbouwonderzoek (IVIA), bedragen de totale kosten voor de teelt van sinaasappelen op 1 hectare € 6.826, wat neerkomt op een stijging van 70% van 1992 tot 2020 en van 15% tijdens het laatste decennium. In het geval van mandarijnen bedraagt de kost per hectare € 7.589, 69% meer dan in 1992 en 16% meer dan in 2010. Bij citroen (€ 6.890) is de stijging nog sterker: 74% ten opzichte van 30 jaar geleden en 25% in 10 jaar.

Bron: larazon.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven